Olsvig vil se aftalen med Arktisk Råd

IA's Sara Olsvig henvender sig nu til Naalakkersuisut i et forsøg på at se den aftale, som Aleqa Hammond angiveligt har fået forhandlet på plads med det canadiske formandskab for Arktisk Råd.
02. september 2013 06:36

Hun vil se aftalen på skrift, før hun er overbevist om, at det er en sejr for Grønland.

- Findes der en aftale på skrift mellem Rigsfællesskabet og Canada om Grønlands deltagelse i Arktisk Råd, og hvis der gør det, agter Naalakkersuisut så at offentliggøre denne aftale og fremsende et eksemplar til Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg, spørger Sara Olsvig.

IA-politikeren vil også gerne høre, om Aleqa Hammond kørte "soloridt" med sin kortvarige boykot, eller om hun har samarbejdet med andre inuit-regioner, der har samme ønske om en selvstændig stemme i Arktisk Råd.

- Det har stor interesse for Inatsisartut at vide, hvad der præcist er opnået ved forhandlingerne med det canadiske formandskab, understreger Sara Olsvig, der finder den interne aftale i Rigsfællesskabet mindst lige så interessant.

Ifølge Aleqa Hammond skulle det fremgå, hvordan pladserne i Arktisk Råd skal fordeles, og offentligheden har derfor krav på at vide, om den aftale er skriftlig eller mundtlig, mener Sara Olsvig.