Olsvig på Hawaii

Selv om det foregår på solskinsøerne Hawaii, så handler det om Arktis. Nærmere bestemt om samarbejdet mellem det nordlige Stillehav og Nordatlanten. Sara Olsvig holder tale ved konferencen og leverer det grønlandske bud på den arktiske udvikling.
Skrevet af Peter Troelsen
22. august 2013 12:05

Ved konferencen deltager en lang række forskere og institutioner, som arbejder med Arktis og som er fra Arktis. Programmet er fyldt med eksperter, som blandt andet vil belyse de miljømæssige risici, mulighederne for en bedre infrastruktur, der er ved udviklingen af skibsfart, olie og gas industri og anden industri i Arktis. Desuden vil der være fokus på de muligheder, der er for et godt samarbejde på tværs den nordlige halvkugle.

- Hvis vi ser på kortet over Arktis, kan vi se, at en række havområder mødes i og omkring Arktis. Her er det nordlige Stillehavet nok lidt overset i mange sammenhænge. Jeg glæder mig meget til at høre om, hvordan aktører fra det nordlige Stillehav selv ser deres rolle i Arktis. I år fik både Japan, Sydkorea og Kina observatørstatus i Arktisk Råd, og ved konferencen får vi præsenteret perspektiver fra netop disse tre lande, forklarer Sara Olsvig.

Konferencen kaldes North Pacific Arctic Conference og er arrangeret af the East-West Center og the Korea Maritime Institute og er den tredje i rækken af deres arktiske konferencer. Fokus vil blandt andet være på udfordringerne og mulighederne i Arktis i forbindelse med shipping, udvikling af olie- og gassektoren og fiskeri. Desuden vil der fokuseres den samfundsmæssige udvikling og på, hvordan man sikrer stærke institutioner i Arktisk regeringsførelse.