Oliefirmaer dropper Grønland

Grønlands drømme om at blive storleverandør af råstoffer må vente lidt endnu.
Skrevet af Karsten Sommer
14. januar 2015 07:03

Tre store energiselskaber, norske Statoil, franske GDF Suez og danske Dong Energy, har her ved årsskiftet leveret efterforskningstilladelser tilbage, i erkendelse af at det er for dyrt og for usikkert at gå efter den store oliegevinst i Grønland, skriver avisen Politiken i dag.
 
Samtidig har andre selskaber, heriblandt Shell, danske Mærsk og skotske Cairn Energy, foreløbigt udskudt deres satsning i to år, mens de overvejer, om de vil kaste sig ud i dyre efterforskningsboringer.
 
Og for GDF Suez er det svært at forestille sig at deltage i en grønlandsk efterforskning igen.
 
- Man skal aldrig sige aldrig. Men sådan som situationen på markedet er nu, sammenholdt med, at Grønland er et område med meget lille infrastruktur, temmelig store miljøkrav og et meget udfordrende klima, vil det blive vældig dyrt at udbygge disse felter, siger direktør for GDF Suez Grønland, Johannes Finborud, til avisen Politiken.
 
Olieselskaberne har i stedet valgt at satse på de steder, hvor chancen for gevinst er større, såsom Barentshavet ved Norge.
 
- Men samtidig er fremtidsudsigterne for efterspørgslen efter olie ikke gode. Grønland er et af de områder, der er mere usikkert, siger chefanalytiker for olieområdet i Nordea, Thina Margrethe Saltvedt, til Politiken.
 
Ifølge Råstofdepartementet i Selvstyret, er de forliste olielicenser ikke godt nyt.
 
- Ja, olien springer ikke her til sommer. Det ved vi godt. Men Grønland er kolonormt stort, så selv om man umiddelbart ikke kan finde olie ét sted, så siger geologien, at der er masser af muligheder andre steder, siger departementschef Jørgen T. Hammeken-Holm til Politiken.