Olieefterforskningen kan starte ud for Diskoøen næste år

Hvis det skotske olieselskab Cairn Energy får godkendt ansøgningen om olieefterforskning, kan selskabet starte efterforskningen efter olie i havet vest for Diskoøen næste år.
Skrevet af Mads Lynge
21. december 2009 15:16

Hvis planerne godkendes af Naalakkersuisut, kan de starte allerede til juni næste år. Det er et år tidligere end planlagt, siger informationschef i Cairn Energy, David Nisbet:

- Vi har været heldige med at kunne gøre brug af hvad vi kalder for et af olieindustriens bedste olieefterforskningsskibe. Stena Forth er ideel til forholdene ud for Grønland, og er absolut et af branchens allerbedste skibe, derfor er vi glade for at vi har sikret os den. Det giver os mulighed for at starte efterforskningen i løbet næste år og ikke i 2011. Men vi skal selvfølgelig først lige have en godkendelse fra myndighederne i Grønland, siger David Nisbet fra Cairn Energy til KNR.

Han mener der er stor potentiale i olieefterforskning i Grønland, men understreger dog at efterforskningsprocessen i Grønland først lige er startet:

- Vi er først i opstartsfasen, og vi må ikke skrue forventningerne alt for højt op, men vi vil selvfølgelig gøre vores yderste for at forfølge muligheden og bore efter olie næste år og årene frem. Vi vil finde ud af om der er kulbrinter i farvandet ud for Grønland, siger David Nisbet.

Det næste skridt er at få en godkendelse fra Naalakkersuisut til at gennemføre efterforskningsboringerne. Som forberedelse til en sådan boreaktivitet har myndighederne gennemført en række miljøundersøgelser, analyser og udarbejdelse af regler, og Naalakkersuisut ligger stor vægt på de miljø- og sikkerhedsmæssige forhold bliver overholdt:

- Det ligger Naalakkersuisut meget på sinde, at det ikke vil ske på bekostning af miljø- sikkerheds- eller sundhedsmæssige forhold samt at offentligheden inddrages og informeres undervejs, siger medlem af Naalakkersuisut for Erhverv og Råstoffer Ove Karl Berthelsen.

Efterforskningsboringer må først påbegyndes, når en tilladelse til at udføre den, er meddelt af Naalakkersuisut. Det kan ske når en række undersøgelse er vurderet af myndighederne.