Olie-ekspert maner til besindighed

Cairn Energys prøveboring i en af brøndene ud for Nuuk har vist mulige spor af olie og gas-forekomster, og selskabet vil nu igangsætte en dyr undersøgelse. Den meddelelse tolker en ekspert som den mest lovende hidtil, men det er dog alt for tidligt at hæve armene, påpeger han.
08. november 2011 15:50

Meddelelsen fra Cairn Energy lyder i dag, at de fortsætter borearbejdet i to af brøndene ved Atammik, helt frem til slutningen af november. AT7-1-brønden 200 kilometer ud for Nuuk er stødt på et lag sand, som kunne være et oliereservoir. Og nu vil Cairn for første gang under sine aktiviteter her i landet bruge penge på et såkaldt MDT-program, hvor en sonde skal sænkes ned og udtage væskeprøver af sandet.

Og det er bedste nyt i lang tid, mener direktør for DTU's Institut for Kemi, Erling Halfdan Stenby:

- Jeg tolker det som en positiv udmelding, når man sammenligner med de tidligere pressemeddelelser. Det omtales her, at de ser tegn på olie og gas i deres boremudder, og at de efterfølgende vil gå ned med MDT-værktøj. Det er jo en kostbar operation, som man kun foretager, hvis man har en forhåbning om, at der er noget af værdi, siger Erling Halfdan Stenby.

MDT-undersøgelsen skal fastslå, hvilken type olie der er tale om, og hvor meget olie der er i laget.

Erling Halfdan Stenby kan ikke sige, hvor meget en MDT-undersøgelse koster, men mener, at vi taler om "nogle millioner kroner".

Men selvom nyheden er håbefuld, er sandsynligheden der, for at udfaldet bliver lige så skuffende som ved sidste års fund ud for Qeqertarsuaq. Ikke mindst på grund af sandstenslagets beskedne tykkelse.

- Det kan sagtens ende med samme konklusion. Også fordi et sandstenslag på 50 meter jo ikke er et ret tykt reservoir. Så selvom det viser sig at være rigtig god olie, kunne mængderne stadig være for små til at retfærdiggøre en stor investering. Hvis de havde meldt om 100 eller 200 meter, havde det været langt mere positivt, vurderer Erling Halfdan Stenby.

Så derfor bør man lige klappe hesten indtil videre:

- Det er godt nyt, men det er ikke nok til at konkludere, at man har fundet olie og gas i kommercielle mængder. Det er det nødvendige næste skridt, men man kan ikke konkludere at den er hjemme, fastslår direktøren for Institut for Kemi på Danmarks Tekniske Universitet.

Naalakkersuisut modtager ikke overraskende meldingen fra Cairn med glæde, men maner ligesom den danske ekspert til besindighed.

- Der er ingen tvivl om, at Cairns fund af et sandlag med reservoir potentiale giver grund til optimisme for alle. Det er opmuntrende, men vi må besinde os med tålmodighed, da sandlaget skal undersøges for mulige indhold af olie og gas, udtaler medlem af Naalak-kersuisut for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen.

Når boresæsonen er helt slut om 2-3 uger, lover Cairn at fremkomme med en samlet vurdering af 2011-boringerne i grønlandsk farvand.

Cairn Energys aktier er siden i sommer faldet drastisk efter resultatløse boringer her i landet. Den britiske avis The Guardian skriver imidlertid, at aktierne er steget med godt 2 procent efter dagens nyhed.