Ole Dorph: Vi er godt tilfredse med udligningsordning

Mens stemningen i Qeqqata Kommunia og Kommuneqarfik Sermersooq er noget tynget, efter at Naalakkersuisut i fredags præsenterede en ny midlertidig kommunal udligningsordning, er smilet bredere i Qaasuitsup Kommunia.
Foto © : Qaasuisup Kommunia
Skrevet af Laura Aggernæs
15. juni 2015 17:09

Den midlertidige udligningsordning betyder nemlig, at kommunen får 25 millioner kroner mere i udligning fra 2016 og frem til 2018, end de får i år - og de er dermed fortsat den kommune, der modtager mest i udligning.

- Vi har forhandlet med Naalakkersuisoq for finanser omkring en ny udligningsmodel for kommunerne i Grønland. Og det vi bliver udlignet for i 2016, det er vi godt tilfredse med, siger borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph.

Læs også Qeqqata Kommunia er utilfreds med midlertidig udligningsordning

Han fortæller, at de ekstra millioner kroner, der skal bruges til servicering af kommunens borgerne, falder på et tørt sted.

- Penge har vi altid brug for. Specielt i vores kæmpe store kommune. Så vi skal nok bruge pengene så godt, som det overhovedet kan lade sig gøre, siger Ole Dorph.

 

Tilfreds med midlertidig ordning

I Qeqqata Kommunia er Hermann Berthelsen utilfreds med, at det oprindelige udspil til en permanent kommunal udligningsordning blev forkastet - særligt fordi det stod til at give kommunen mere i udligning.

Læs også Andreas Uldum: Jeg er ikke kun finansminister for Kommuneqarfik Sermersooq

Men selvom Qaasuitsup Kommunia med det tidligere udspil også stod til at få op til dobbelt så meget i udligning fremover, nemlig et sted mellem 39 og 54 millioner kroner i udligning om året, får det ikke Ole Dorph op i det røde felt.

- Vi havde selvfølgelig håbet på, at den udligningsmodel, som man har brugt 10 måneder på at lave, at den nogenlunde kunne blive permanent. Men vi er også godt tilfredse med, at man laver en 3-årig udligningsmodel, og så bruger de næste tre år på at lave en ny model med de korrekte tal, som alle efterlyser, siger Ole Dorph.