For og imod anbefalinger

Sydgrønland står over for massive ændringer i dens trafikale infrastruktur. I hvert fald hvis politikerne vælger at føre Transportkommissionens anbefalinger ud i livet. Der er delte meninger i Kommune Kujalleq.
04. april 2011 12:52

Kommune Kujalleqs borgmester Simon Simonsen er alt i alt glad, mens kommunens trafikudvalg derimod stadig er utilfreds over udsigten til at skulle af med atlantlufthavnen.

Transportkommissionen anbefaler i sin endelige betænkning, at atlantlufthavnen i Narsarsuaq lukkes, og at der i stedet oprettes en 1199 meter lang landingsbane i Qaqortoq med mulighed for forlængelse. I den sammenhæng skal den nuværende helikopterbefordring erstattes med mindre både i perioderne uden storis. Og så skal der etableres en kombineret vej- og bådforbindelse mellem Qaqortoq og Narsaq.

Borgmester i Kommune Kujalleq Simon Simonsen er overordnet set glad for kommissionens anbefalinger:

- Jeg synes da selvfølgelig, at det er rigtig godt, at man med den her betænkning kan se, at man agter at forbedre den sydgrønlandske infrastruktur. For som hans siger:

- Det vil betyde enormt meget. Vi har hele tiden sagt i Sydgrønland: Det kan bare ikke blive værre, end det er nu. Det kan kun forbedres.

Simon Simonsen håber dog på, at få Arktisk Militærkommando placeret i Narsarsuaq, hvilket han har lagt billet ind på.

Medlem af Trafikudvalget i Kujalleq, Kalistat Lund fra Siumut, er ganske uenig med sin borgmester og partifælle.

- Jeg synes, det er en tilbagegang for Sydgrønlands infrastruktur, hvis man gør den slags, lyder Kalistat Lunds generelle vurdering af planerne for Sydgrønland.

Omkostningen ved at miste den direkte forbindelse over Atlanten er nemlig for stor, mener han:

- Vi vil fortsat have en atlantlufthavn i Sydgrønland. En mindre bane på 1199 er ikke nok for Sydgrønland.

Kalistat Lund tror nemlig, at det vil gå hårdt ud over turismen i Sydgrønland og dermed over lokalbefolkningen - ikke mindst i Narsarsuaq.

- Fx turismen vil med det samme blive berørt. Og hvis man først ødelægger turismen, så er det meget svært at genopbygge den. Og ikke mindst for lokalbefolkningens skyld er det vigtigt, at vi fortsat har en atlantlufthavn, siger Kalistat Lund.