Obama har fokus på klimaet

Præsident Obamas rejse til Alaska fokuserer på klimaforandringerne og på at mødes med forskellige dele af befolkningen i Alaska.
26. august 2015 15:13

Det har taget meget lang tid for de fleste amerikanere at begynde at tro på klimaforandringer som et faktum. Mange politikere tror endnu ikke på det, og det er først i de sidste måneder at præsident Obama er begyndt for alvor at tale om klimaforandringer.

Et af hans vigtigste initiativer i den forbindelse er hans rejse til Alaska på tirsdag, netop når den store arktiske konference, GLACIER, ledet af udenrigsminister John Kerry, er sluttet i Anchorage, Alaska.

Kerry vil på det tidspunkt have haft lejlighed til at diskutere emnet med en lang række udenrigsministre, heriblandt Kristian Jensen fra Danmark og medlem af Naalakkersuisut, Vittus Qujaukitsoq om deres holdninger til klimaforandringer og hvad der kan gøres mod det, inden det er for sent.

Læs også Clinton tager afstand til olieboringer i Arktis

 

Obama skal møde Alaskas Inuit og indianere

Præsident Obamas todages rejse er planlagt, så at han også kommer til at møde både Alaskas inuit og indianere.

Den 1. september besøger han den sydøstlige by Seward som er kendt for sin vigtige fiskeri-industri og turistbranche, som begge kan blive påvirket af klimaforandring. Fiskeriet lider allerede mange steder i Alaska.

Den 2. september tager han til byen, Dillingham i det syd vestlige Alaska. Ligesom Seward, har den omkring 3000 indbyggere hvoraf lidt over halvdelen er indianer eller Yu’piq. Det er også en lakseindustri dér.

Og Obamas sidste stop bliver Kotzebue, en Inupiaq by i den vestlige del af Alaska, ikke langt fra Beringstrædet og Chukchi havet hvor Præsident Obama netop har givet olieselskabet Shell lov til at begynde at bore efter olie.

Nu kan han selv opleve, hvordan olieplanerne og klimaforandringerne modtages af lokalbefolkningerne.