Obama giver Shell grønt lys til olieboringer i Arktis

USA’s præsident Obama, der netop har meddelt at han for første gang besøger Alaska i slutningen af august, har nu givet tilladelse til, at Shell kan gå i gang med indledende boringer efter olie i Arktis.
Skrevet af Karsten Sommer
24. juli 2015 09:43

Det sker mindre end to uger efter, at Shells isbryder Fennica gik på grund og fik en en meter lang flænge i skroget. I samme område var Shell i 2012 ligeledes tæt på et fatalt forlis af boreriggen Kulluk, som under et voldsomt uvejr rev sig løs og blev kastet rundt i bølgerne uden for kontrol.

Selvom USA indenrigsministerium dengang i hårde vendinger kritiserede Shells gentagne brud på sikkerhedsforskifterne, åbner Obama nu alligevel for yderligere boringer fra det omdiskuterede olieselskab.

LÆS OGSÅ Shells prøveboringer deler vandene blandt Inuppiaat

- Det strider mod Obamas ellers klare ønske om at få et værdigt eftermæle i verdens igangværende kamp for klimaet, siger Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace.

Obama-administrationen har dog kun givet Shell tilladelse til at foretage indledende boringer, hvor man ikke kan ramme potentielt olieholdige lag, mens den beskadigede isbryder Fennica repareres.

- Så det er ikke for sent for præsident Obama at sige nej til Shells endelige ansøgning om boring i havbunden ud for Alaska, siger Sune Scheller fra Greenpeace.