Nyvalgte islændinge får lønhop på 44 procent

De nyvalgte medlemmer af Islands parlament, Altinget, kan ikke blot glæde sig over, at de blev stemt ind ved lørdagens valg. De får også en klækkelig lønforhøjelse, skriver mediet Iceland Monitor.
Den islandske parlamentsbygning Foto © : James Cridland/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
02. november 2016 06:01

De 63 personer i Altinget vil fremover få godt 1,1 million islandske kroner i månedsløn. Det svarer til cirka 66.000 kroner og en lønstigning på hele 44 procent. Også den kommende regerings ministre, statsministeren og præsidenten kan se frem til lønstigning.

Det er en særlig kommission, som har besluttet, hvor meget lønningerne skal stige. Og ifølge den såkaldte Kjararad-kommission, så er det vigtigt, at de valgte medlemmer er selvforsørgende og ikke skal være afhængige af nogen

- Deres arbejde har ingen klare paralleller til det øvrige arbejdsmarked, da de bliver valgt til deres job og er nødt til at forny deres mandater mindst hvert fjerde år, skriver kommissionen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ikke alle er dog lige tilfredse med lønstigningen. Birgitta Jónsdóttir, frontfigur i Piratpartiet, opfordrer sine kolleger i Altinget til at afvise de ekstra penge.

- Hvis alle parlamentarikere afviser disse stigninger vil det sende et klart signal til offentligheden om, at vi ikke ønsker en kløft mellem Altinget og offentligheden, skriver hun på Facebook ifølge AFP.

Lørdagens islandske valg gav ikke et enkelt parti eller en oplagt alliance et klart flertal. Det er dermed fortsat uvist, hvem der kommer til at regere vulkanøen.

Ministrenes løn stiger 35 procent til omkring 1,8 millioner islandske kroner om måneden. Statsminister får to millioner islandske kroner månedligt. Og præsidenten vil fremover være den bedst betalte politiker med en på knap tre millioner islandske kroner.