Nyuddannet: Studerende har ansvar for at rejse hjem

Grønlandske virksomheder og myndigheder var denne weekend samlet i Danmark for at bejle til de grønlandske studerende.
Skrevet af mlk
21. november 2010 15:17

Spørg ikke hvad dit land kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for dit land. Det gamle Kennedy-citat blev hever frem under dages jobmesse i Danmark. Formålet med jobmessen var først og fremmest at få grønlandske studerende til at vende hjem efter deres uddannelse.

Ordene kom fra rollemodellen Katinka Boysen-Kleist, som var udpeget til at holde oplæg om, hvordan hun som nyuddannet jurist havde oplevet at rejse tilbage efter 8 års uddannelse i Danmark.

- Det er en stor ting, når man har boet i København i 8 år og fået sig et liv der. Det er en omvæltning, men en positiv én, siger hun.

Katinka Boysen-Kleist har aldrig været i tvivl om, at hun ville tilbage til Grønland:

- Jeg synes man som grønlandsk studerende har et ansvar for at komme tilbage. Der er brug for kvalificeret uddannet arbejdskraft i Grønland.

Men som dansk gift var det ikke uden problemer at lokke manden med.

- Det er noget, som vi har diskuteret i årenes løb - rimeligt heftigt nogle gange. Han har jo ikke samme tilhørsforhold til Grønland, som jeg har. Men så blev vi enige om at prøve, siger hun.

Blandt standene på jobmessen var Retten i Grønland, som bejler kraftigt til de grønlandske studerende. Her har man i 15 år ikke haft en grønlandsk jurist på lønningslisten. Det forklarer Lars Christian Sinkbæk, souschef ved Retten i Grønland.

- Vi har nogle stillinger som dommerfuldmægtige, som henvender sig til jurister, men vi har ikke nogle grønlandske jurister for tiden, og det vil vi gerne have for at få retsvæsenet endnu mere forankret i det grønlandske samfund, siger han.

Også oliebranchen var på jagt efter kommende medarbejdere.

- Hvis der bliver fundet olie i de kommende år, så vil de studerende med høj uddannelsesbaggrund have en god mulighed for at spille en hovedrolle i udviklingen inden for råstofsektoren, siger NunaOils direktør Hans Kristian Olsen.

Som alle andre ved jobmessen vil NunaOil gerne have fat i de grønlandske studerende, men blikket rettes også mod andre nationaliteter med den fornødne uddannelse.

- Vi er selvfølgelig interesseret i, at så mange grønlandske studerende kommer tilbage til Grønland, men vi er nødt til at forstå, at der er et stort behov for ekspertise udefra, siger Hans Kristian Olsen, direktør i NunaOil.

Arrangørerne af jobmessen meddelte om et vellykket arrangement, som især var velbesøgt i Århus lørdag.