Nyt tidsskrift skal gøre os klogere

Ilisimatusarfik har udgivet et nyt populærvidenskabeligt tidskrift, der skal gøre befolkningen klogere på hvad forskerne går rundt og beskæftiger sig med.
Tidsskriftet er elektronisk og udkommer en gang årligt Foto © : Ilimarfik
Skrevet af Merete Lindstrøm
17. marts 2019 18:44

Forskning kan være kompliceret og for nogle en smule højpandet og tungt. Men det skal et nyt populærvidenskabeligt tidsskrift fra Ilimatusarfik nu gøre op med.

Fredag denne uge blev første udgave af det nye tidsskrift, Ilimatusaat, udgivet på både grønlandsk, dansk og engelsk. Det er et gratis elektronisk tidsskrift, der indeholder letlæselige artikler om aktuel forskning indenfor kultur, samfund, skole og sundhed. Initiativtageren bag projektet er rektor på Ilisimatusarfik, Gitte Adler Reimer

- Jeg håber, at der vil være stor interesse omkring Ilimatusaat, og at det vil være til gavn for befolkningen, siger hun.

Samfundet har efterspurgt mere synlighed omkring forskningen på Ilimatusarfik, og det skal tidsskriftet hjælpe med i et sprog, der gør det tilgængeligt for alle og ikke bare i forskningsmiljøer, fortæller rektoren.

- Det er vigtigt, fordi forskning også er for befolkningen og for samfundet, og det er vigtigt, at befolkningen forstår, hvad det er for noget forskning, der bliver lavet ude på universitetet, siger rektoren.

Gitte Adler håber også, at tidsskriftet når ud internationalt, og at skoler og uddannelsesinstitutioner kan få gavn af det netop på grund af formen.

- I stedet for at læse flere hundrede siders meget svære, videnskabelige tekster, kan man hurtigt gå til de her artikler i Ilisimatusaat, siger Gitte Adler Reimer. 

I den første udgave af Ilimatusaat kan man blandt andet læse om grønlandske unge som influencers, fjernundervisning i en østgrønlandsk bygdeskole, og så er der en artikel med navnet "Giv os i dag vor daglige sæl.". Hvad der gemmer sig bag den titel, kan man altså læse i det nye tidsskrift HER.

Ilisimatusaat skal efter planen udkomme en gang om året til at begynde med.