Nyt studie: Risiko for covid er tre gange så høj uden vaccine

Vælger du vaccinen fra, er det langt mere sandsynligt, at du bliver smittet og ender i en respirator på hospitalet.
- Lige nu rammer epidemien skolebørnene. Smitten spreder sig herfra til forældre og søskende, der tager virussen med ud i resten af samfundet, forklarer landslæge Henrik L. Hansen.  Foto © : KNR / Malik Brøns
18. november 2021 17:22

I Nuuk stiger antallet af personer, som er smittet med corona dagligt. 

Det på trods af, at 66 procent af den grønlandske befolkning allerede er færdigvaccineret.

Alligevel skal man ikke være i tvivl om, at vaccinen virker. 

Nye tal fra ind- og udland viser nemlig, at uvaccinerede bliver smittet mere og får et hårdere sygdomsforløb, end de færdigvaccinerede. 

Covid-19 har sit tag i børnene

Ser man på, hvem det er, der bliver smittet med coronavirus, oplyser Landslægeembedet, at smitten fordeler sig således: 

 

Foto © : KNR

Landslæge Henrik L. Hansen forklarer her, hvordan smitten spredes i Nuuk. 

- Lige nu rammer epidemien skolebørnene. Smitten spreder sig herfra til forældre og søskende, der tager virussen med ud i resten af samfundet, forklarer landslæge Henrik L. Hansen. 

Ifølge landslægen er det ikke overraskende, at smitten rammer børnene, da der ikke er nogen under 12 år, som er vaccineret. 

57 procent af de smittede er ikke vaccineret.

 

Lægger man de uvaccinerede grupper sammen, så viser tallene fra Landslægeembedet, at 57 procent af de smittede ikke er vaccineret.

Det er på trods af, de uvaccinerede udgør under 20 procent af den samlede befolkning. 

Med vaccinen undgår du ikke corona, men sandsynligvis respiratoren 

Det kan måske undre, at 33 procent af de smittede faktisk er færdigvaccineret.

Det skyldes dog, at de vaccinerede udgør størstedelen af befolkningen, og at vaccinen ikke er en 100 procent garanti mod smitte, forklarer Henrik L. Hansen:

- Vaccinen beskytter ikke 100 procent. Den væsentligste betydning, vaccinen har, er, at dem, der er fuldt vaccineret, slipper nemt igennem sygdommen.

Et nyt studie fra Statens Serum Institut (SSI) konkluderer, at man har cirka tre gange så stor risiko for at blive smittet med corona, hvis man væger vaccinen fra. Samme studie fastslår desuden, at de uvaccinerede har fem gange højere risiko for at blive indlagt på hospitalet, hvis de får covid.

Den tendens underbygges af tal fra Landslægeembedet, der tegner et lignende billede. 

- Dem der ikke er vaccineret, bliver smittet alle sammen. Og de har langt større risiko for at blive alvorligt syge og i sidste ende dø, siger Henrik L. Hansen.

Med tre stik, er du endnu bedre beskyttet

Al erfaring viser, at vaccinerne virker, men også at beskyttelsen falder betydeligt et halvt år efter, at man har fået sit andet stik. 

Derfor er sundhedsmyndighederne også begyndt at tilbyde det tredje såkaldte boosterstik. 

- Internationale studier viser, at vaccinens effekt flader ud med tiden. Derfor tilbyder vi også det trejde stik her i Grønland, siger landslægen. 

I første omgang er det de ældre, der er over 65 år og folk med kroniske sygdomme, som står forrest i køen til et tredje stik. 

Ifølge SSI er 0,1 procent af dem, som har fået tre stik, blevet smittet med coronavirus.

Om det også bliver nødvendigt at tilbyde befolkningen et fjerde og femte vaccinestik, er det stadig for tidligt at sige noget om.