Nyt råstofsamarbejde

I november sidste år opfordrede den tidligere formand for Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist til, at det danske erhvervsliv skulle se at komme i gang, hvis de ville være med i det grønlandske råstofeventyr.
Skrevet af Mads Ullerup
22. april 2013 10:24

Og nu ser det ud til, at opfordringen ikke har været forgæves.

I hvert fald kan vi konstatere, at et nyt råstofsamarbejde mellem Industriens Fond, Dansk Industri, Grønlands Arbejdsgiverforening og Danmarks Tekniske Universitet, DTU netop har set dagens lys.

Det er Industriens Fond i Danmark, der har taget initiativ til samarbejdet som fonden støtter med 4 millioner kroner.

Industriens Fond har for alvor fået interesse for den grønlandske undergrund efter, at den offentlige debat i længere tid har været koncentreret omkring Grønland.

- Vi har jo ikke selv fundet på, at der er vigtigt, at der sker et samarbejde og noget udvikling til gavn for Danmark og Grønland med de råstofmuligheder, der er. Så den generelle debat har da påvirket os, fortæller fondens administrerende direktør, Mads Lebech.

Han mener, at et råstofsamarbejde mellem de grønlandske og danske virksomheder kan komme begge parter til gavn.

Opgaverne i de store råstofprojekter kan nemlig kun komme i betragtning ved at stå sammen, forklarer han.

- De store råstof- og mineraludvindingsprojekter har så stort et omfang, når de kommer i gang, at en dansk og en grønlandsk virksomhed ikke vil kunne bære sådan et projekt alene, så der skal samarbejdes. Det har sat projekttankerne i gang hos os. Hvordan kan man hjælpe danske og grønlandske virksomheder til at samarbejde, og så har vi også taget DTU og deres polarforskning med ind i projektet, siger Mads Lebech.

- Hvornår regner I med, at projektet bliver mere konkret?

- Vi håber, at projektet begynder at få rigtig fart på lige på den anden side af sommerferien, siger den administrerende direktør for Industriens Fond.