Nyt projekt skal stoppe madspild

Nordens Institut i Grønland, NAPA, har igangsat et projekt om madspild, hvor borgerne i forskellige byer kan opleve madspild på nærmeste hold.
Foto © : Nordens Institut i Grønland, NAPA.
Skrevet af Else Skovgaard
24. november 2014 11:21
Versionist Sara K. Jakobsen

I samarbejde med Nuuk Center og Pisiffik, talte NAPA lørdag den 15. november madspild med borgerne i Nuuk Center og vejlede i opskrifter, som man kan lave med madrester.

 

-Madspild er madrester, som kan være rester af aftensmaden, kagerester fra kaffemikken, eller fra den store familiemiddag i forgårs, som ikke er blevet spist op og bare er blevet smidt ud, forklarer projektmedarbejder i NAPA Mette Hein, som arbejder med i projektet "Madspild".

 

Der var også en udstilling i Nuuks store butikscenter, som borgerne kunne se lørdag den 15. og søndag den 16. november. Derefter besøger udstillingen resten af Grønland i november måned, hvor de bliver udstillet på lokale museer.

 

Globalt problem

-Madspild er i dag et globalt problem, og vi burde alle være bedre til at bruge eller spise madrester, siger Mette Hein og uddyber.

 

- Det er heller ikke godt for miljøet og koster os en masse penge. F.eks. bør vi lærer at købe færre frugter, end hvad vi har brug for, fordi når de ikke bliver spist og flere af frugterne rådner, vil vi tabe penge og de rådne frugter vil bare blive smidt ud i skraldespanden.

 

Omtrent 30 procent af alt mad i Europa går til spilde, og det gør Europas indbyggere 566 milliarder Euro, eller 4.217 milliarder kroner fattigere hvert år.

 

NAPA har lavet en Facebookgruppe med opskrifter med madrester, og i Facebookgruppen er det muligt at give sine madrester til andre, der bedre kan få noget ud af den.