Nyt pilotprojekt: Danske unge skal vide mere om det moderne Grønland

Et nyt pilotprojekt skal give danske unge et større kendskab om kulturen, sproget og historien af det moderne Grønland. Det oplyser folketingsmedlemmet fra IA, Aaja Chemnitz Larsen.
- Der bliver spurgt: Bor I i Igloer? Spiser I kun sæl hele tiden? Det er problematisk. Jeg synes, at det er enormt vigtigt, at man også sikrer, at danske unge har mere viden og gerne tager dialog med grønlandske unge, siger Aaja Chemnitz Larsen. Foto © : Inuit Ataqatigiit Folketingimi
Skrevet af Hansigne Broberg
30. januar 2022 11:19

- Danske unge ved alt for lidt om Grønland. Og det er vigtigt for mig, at vi er politisk med til at sikre danske unge får mere viden. De betyder også, at når man ikke har viden, så kan der komme flere fordomme mod grønlændere i Danmark, men også Grønland generelt.

Aaja Chemnitz Larsen har tidligere været drivkraften bag undersøgelser, som viser, at op mod 50 procent af danske unge slet ikke har lært om Grønland, hverken i folkeskolen eller gymnasiet.

Imens handler den viden, der er, typisk om det traditionelle Grønland, i stedet for det moderne samfund.

- Der bliver spurgt: Bor I i Igloer? Spiser I kun sæl hele tiden? Det er problematisk. Jeg synes, at det er enormt vigtigt, at man også sikrer, at danske unge har mere viden og gerne tager dialog med grønlandske unge.

Hun fremhæver, at de grønlandske unge til gengæld har et godt kendskab til Danmark.

Formålet med partnerskabsprogrammet mellem Grønland, Danmark og Færøerne er at styrke båndene i rigsfællesskabet.

Det her er en oplagt mulighed for at grønlandske organisationer, Inua og Rødekors kan være med i processen, for eksempel med undervisning af fremmødte unge, mener Aaja Chemnitz Larsen. Dette kan være med til at øge viden om Grønland blandt folkeskoleelever i Danmark.

- Hvordan kan vi gøre det? Det er ved blandt andet at skabe noget godt undervisningsmateriele samt skabe undervisningsplatforme. Det skal være lettere at få det bedre viden om Grønland, siger Aaja Chemnitz Larsen.

DUF er en paraplyorganisation for ca. 80 børne- og ungdomsorganisationer inden for det samfundsengagerede foreningsliv i Danmark.

Men fordi der længe har været meget uvidenhed om Grønland, skal der meget til at ændre det. Og Aaja Chemnitz Larsen håber på, at den danske regering vil deltage i projektet.

Relationerne, der bliver bygget op under projektforløbet, vil også være til gavn, når Grønland en dag bliver selvstændig, mener folketingsmedlemmet.

- For at nå dertil skal vi have nogle gode alliancer den dag vi bliver selvstændig, man kan have en anden form for en relation, end de hvad man har i dag, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Projektet blev foreslået af Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem, Aaja Chemintz Larsen, og Edmund Joensen, folketingsmedlem fra det færøske parti Sambandsflokkurin i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF..

Det begyndte 1. januar i år og forventes afsluttet 31. december 2025.