Nyt parti: Kun grønlandsk fra talerstolen i Inatsisartut

Grønlandisering skal også ske på det sproglige plan, mener det nye parti Partii Inuit. De kræver, at der kun bliver talt grønlandsk fra talerstolen i Inatsisartut.

Det nyeste parti i Grønland Partii Inuit blev stiftet den 24. januar i år. Nu er de i fuld gang med at forberede sig til deres første valgkamp og partiprogrammet er blevet godkendt. Blandt partiets mærkesager er sprogpolitiken.

- Vi kræver, at der bliver talt 100 procent grønlandsk fra talerstolen i Inatsisartut, siger partistifteren Nikku Olsen til KNR.gl.

Han mener ikke, at det er problematisk selvom der er mange som ikke behersker det grønlandske sprog i Grønland.

- Det er nøjagtig samme krav, som Danmark kræver af sine indbyggere. Der er krav om at der skal tales dansk i Danmark. Hvorfor skal vi ikke kunne kræve, at sproget skal være grønlandsk i Grønland, siger Nikku Olsen.

Partii Inuit vil også foreslå, at Grønland løsriver sig fra Danmark.

- Men det skal selvfølgelig afgøres gennem en folkeafstemning. Men vi mener, at det nuværende Rigsfællesskab giver for mange begrænsninger, siger Nikku Olsen.

- Vi bliver begrænset i vores frihed til at træffe beslutninger om økonomisk vækst, i uddannelser og muligheder for at lave samarbejde med andre lande, siger Nikku Olsen.

Det nye parti har endnu ikke sin kandidatsliste klar.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt