Nyt MIO-materiale skal hjælpe børn med at sige fra

Børnerettighedsorganisationen MIO er i samarbejde med behandlingscetret Saaffik i gang med at udvikle et undervisningsmateriale til folkeskolens mellemtrin.
Foto © : MIO
Skrevet af Ane-Marie Petersen
09. september 2015 15:32

Undervisningsmaterialet skal være med til at hjælpe elever med at give og modtage omsorg, lære egne og andres grænser at kende, samt sige fra, hvis disse overskrides.

- Formålet med materialet er at fremme børns viden og handlemuligheder, når de møder situationer, som kan virke krænkende, grænseoverskridende eller dilemmafyldte, siger børnekonsulent i MIO Ellen Bang Bourup til KNR.

 

Seks forskellige temaer

På baggrund af de mange tilfælde konsulenterne møder igennem deres arbejde har de besluttet at dele bogen op i seks emner.

- Retten til egen krop, lyst og sanser, grænser, seksualitet, hemmeligheder og pas på hinanden, forklarer børnekonsulenten.

Læs også Børnetalsmand: - Vi bør beskytte børnene bedre

Formålet med bogen er at mindske tilfældene, og det skal ske ved at lære børnene at kunne sætte grænser i tidlig alder.

- Når der sker grænseoverskridende handlinger som f.eks. seksuelle overgreb, hvor en voksen siger til barnet; "Det må du ikke, og du må ikke fortælle det her til andre."

Det er alles pligt og ansvar at lære børnene at kunne sætte grænser, mener hun.

- Hvorimod, hvis vi lærer børnene i tidlig alder at sætte grænser, så kan de være med til at sætte deres egne grænser. Og det kan mindske antallet af grænseoverskridelser, siger Ellen Bang Bourup.