Nyt initiativ sætter spotlys på veteraner i Grønland

Da Salik Augustinussen vendte hjem til Nanortalik for 12 år siden, var det med en masse oplevelser fra slagmarken i bagagen.
Han er uddannet konstabel og var som 20-årig udstationeret som soldat i Afghanistan i et halvt år.
- Der har været nogle hårde oplevelser, hvor jeg mistede kammerater og venner. Man har brug for at snakke om sådan nogle oplevelser. Men det havde vi ikke mulighed for herhjemme, siger han.
Og Salik Augustinussen er ikke alene om de oplevelser.
Veteraner i Grønland er nemlig en overset gruppe, mener Gerth Sloth Berthelsen. Han er medstifter og formand for foreningen Veteranprojekt Grønland, der netop har fået 800.000 kroner fra det danske Forsvarsministerium. De skal bruges til at kortlægge, hvor mange veteraner, der er i Grønland, og hvilken form for hjælp de har brug for.
- Det er en kæmpe sejr for veteraner i Grønland, og det er selvfølgelig også en kæmpesejr for foreningen, fordi det er vigtigt at undersøge, hvordan forholdene er for veteraner, siger Gerth Sloth Berthelsen, der er opvokset i Nuuk.
Hele familier bliver ramt
Siden 2018 har foreningen arbejdet for at synliggøre veteraner i Grønland. I dag er der 117 veteraner registreret i landet.
Men ifølge Gerth Sloth Berthelsen kan der være flere veteraner end det registrerede antal viser.
Forskning i Danmark viser, at op mod 10 procent af de udsendte soldater får PTSD efter hjemkomsten. PTSD er en psykisk lidelse, der kan opstå efter traumatiserende oplevelser.
Derfor er det vigtigt at undersøge, om der kunne være nogle veteraner i Grønland, der har brug for hjælp, mener Gerth Sloth Berthelsen.
- Hvis en veteran får PTSD, bliver familien også ramt af det. Så det er vigtigt, at både veteraner og familierne bliver tilbudt hjælp, siger han.

Som det er i dag, får veteraner i Grønland ikke de samme tilbud om hjælp som psykologsamtaler og støttegrupper, da tilbuddene ikke findes herhjemme. På nuværende tidspunkt skal man til Danmark, hvis man vil gøre brug af dem.
Derfor skal foreningen rundt i Grønland og tale med veteranerne for at høre, hvilke indsatser og former for hjælp, de har brug for. Det skal danne grundlaget for bedre hjælp til veteraner herhjemme.
Samtidig ønsker foreningen også at skabe et stærkere netværk blandt veteranerne.
- Det er svært at mødes med andre veteraner, når man er fordelt i hele landet, og det svært at få et netværk op at stå. Så vi håber at kunne bringe veteraner i Grønland tættere sammen, siger han.
Savnede at dele oplevelserne
Spørger man Salik Augustinussen er det tiltrængt, at der nu kommer noget mere viden om veteranernes forhold her i landet.
Han savnede særligt et fællesskab, da han kom hjem efter nogle år i Danmark.
- Jeg kendte heldigvis nogle personer, der havde været udsendt i andre lande både fra Søværnet og Hæren, så jeg kunne snakke med dem. Men derudover talte jeg ikke med nogen om min tid i Forsvaret. Jeg savnede selvfølgelig at kunne tale om de oplevelser, jeg har haft, siger han.
Samtidig tror han også, at der kan sidde en del veteraner derude, der ligesom ham selv ikke har nogen ligesindede at tale med.
- Der er mange veteraner i Grønland, der ikke er blevet kortlagt endnu. Selvfølgelig skal der være bedre støtte og flere fællesskaber for os, siger han.
Veteranprojekt Grønland starter deres undersøgelse i Nuuk den 11. april, hvor de både skal tale med myndigheder og veteraner.