Nyt forbud i Danmark: Højst fem personer må mødes på én gang

Det bliver nu forbudt at mødes flere end fem personer på én gang i det offentlige rum i Danmark. Samtidig skal kunder holde mere afstand.
Det nye forsamlingsforbud gælder frem til den 17. januar. Foto © : RitzauScanpix
05. januar 2021 11:38

Fra den 6. januar må personer nu kun mødes højst fem ad gangen i det offentlige rum.

Det er en stramning af forsamlingsforbuddet, som siden oktober sidste år har været på maksimalt 10 personer.

Det meddeler regeringen på et pressemøde tirsdag eftermiddag dansk tid.

- Bliv mest muligt derhjemme, siger statsminister Mette Frederiksen til pressemødet.

Hun opfordrer danskerne til at arbejde hjemmefra, købe ind en person ad gangen, undgå at mødes med personer uden for husstanden og aflyse aftaler, hvor det er muligt.

LÆS OGSÅ Her er vaccineplanen for Grønland

Politikere og myndigheder har også valgt at indføre en regel om afstand på to meter - i stedet for i øjeblikket én meter - i dagligvarebutikker og detailhandlen. Al sammen for at hindre coronavirus i at sprede sig yderligere.

Stramninger sker især på grund af en ny variant af COVID-19 - kaldet cluster B.1.1.7 - som første gang blev konstateret hos en person i Storbritannien, og som nu er nået Danmark også.

Varianten gør ikke smittede personer mere syge eller øger dødeligheden. Til gengæng er den mere markant mere smitsom, oplyser Statens Serum Institut i Danmark.

Siden jul har alle butikker på nær supermarkeder holdt lukket i Danmark, mens alle skolebørn modtager undervisning hjemme. Alle ansatte med mulighed for det er desuden opfordret til også at arbejde hjemmefra.

Det såkaldte risikoniveau hæves desuden fra 4 til 5, som er til det højeste niveau.

Det nye forsamlingsforbud gælder frem til den 17. januar.