Nyt borgerligt Landsstyre på Færøerne

Færøernes nye lagmand hedder Bárður á Steig Nielsen, der lørdag afløste socialdemokratiets Aksel V. Johannesen, som leder af Færøernes landsstyre.
Færøernes nye leder, 47-årige Bárður á Steig Nielsen fra Sambandspartiet Foto © : Tróndur Dalsgarð/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
14. september 2019 12:47
Versionist Ane-Marie Petersen

Det nye borgerlige Landsstyre, som består af Folkeflokken, Sambandsparti og det lille Midterpartiet, fremlagde lørdag den netop indgåede koalitionsaftale.

Som et af sine store mål vil koalitionen ændre den hidtil gældende udskældte og upopulære fiskerireform. Det vil blandt andet betyde at udenlandsk kapital, som den tidligere koalition ville have væk fra færøsk fiskeri, fortsat får mulighed for at investere på Færøerne.

Færingerne skal også gradvist have skattelettelser, ligesom den store boligmangel på grund af den voldsomme befolkningstilvækst skal afbødes ved etablering af forskelligartede boligtyper.

- Færøerne skal være et land, hvor alle skal have det samme udgangspunkt i livet til at udvikle sig, sagde den nye lagmand, 47-årige Bárður á Steig Nielsen fra Sambandspartiet ved fremlæggelsen af koalitionsaftalen.

I modsætning til den tidligere landsstyrekoalition, indeholder aftalen mellem partierne i den nye regering ikke planer om at ændre på forholdet mellem Danmark og Færøerne.

Men man vil indlede forhandlinger med den danske regering om, at Færøerne får øgede beføjelser på det udenrigspolitiske område.

Ifølge den tidligere fiskeriminister Høgni Hoydal er det nye landsstyres fiskeriordning et voldsomt tilbageskridt.

- Dette er mit værste mareridt, som kommer til at gå i opfyldelse.

- Nu kommer fiskeriet igen på få private hænder, og udenlandsk kapital får ejerskab, siger en ærgerlig Høgni Hoydal.