Nyt økonomisk råd skal fremme det arktiske samarbejde

Leona Aglukkaq, formand for Arktisk Råd, har en plan for større økonomisk udvikling i de arktiske egne. Det skal blandt andet ske gennem oprettelse af et arktisk økonomisk råd, The Arctic Economic Council.
03. august 2014 18:34

Det var helt klart emnet, økonomisk udvikling i Arktis, der mest optog de mange deltagere ved ICC-generalforsamlingen i Inuvik forrige uge.

Der var blandt andet et udtalt ønske om at få igangsat noget tvær-arktisk økonomisk samarbejde mellem de fire inuitlande.

Den canadiske miljøminister, Leona Aglukkaq, der kommer fra Inuvik, og som nu er formand for Arktisk Råd, var med til mødet. En af hendes prioriteter er at oprette et arktisk økonomisk råd, the Arctic Economic Council, der skal samle forretningsfolk, industri og lokale folk på tværs i Arktis til at arbejde sammen.

Hun udtaler til Radioavisen at der er mange udfordringer og mange muligheder for økonomisk udvikling i de arktiske egne. Hun nævner turisme, skibstransport, grøn vedvarende energi og madprodukter, der er organiske og naturlige.

- For at blive successrige må vi arbejde sammen, for vi har brug for både traditional viden, videnskab og forretnings know-how. Hver for sig giver de ikke de bedste resultater, men sammen kan der opnås resultater, siger Aglukkaq og tilføjer:.

- Vi skal også samarbejde øst-vest med de forskellige inuit områder og ikke fortsætte med altid at arbejde nord-syd. De arktiske egne ønsker at udvikle sig og vi har behov for de private forretningsfolk.

Der er masser af muligheder, vor store udfordringer er klimaforandringerne og vores evne til at tilpasse os disse nye forhold, siger Arktisk Råds formand, Leona Aglukkaq, til Radioavisen.

Det Arktiske Økonomiske Råd vil blive officielt oprettet til september i Canada.