Nytår i den arktiske ødemark: - Vi skal nok have en enkelt øl til maden

Selvom Sirius-patruljen afholdt nytår alene og isoleret fra omverdenen, så blev der tænkt på at gøre det så hjemligt for mændene som muligt.
12 mænd og omkring 69 slædehunde holder nytår sammen på Station Daneborg i Nordøstgrønlands Nationalpark. Foto © : Andreas Sloth
01. januar 2023 11:18

Nytårsaften byder ofte op til en stor fest med god mad, drinks og fyrværkeri i selskab med familie og gode venner.

Det var egentlig også det, som Danmarks arktiske patrulje i Nordøstgrønland, Sirius-patruljen, forsøgte at ramme, da de lørdag skulle tælle ned til midnat og hoppe ind i det nye år 2023.

- Vi prøver at afholde en ret traditionel nytårsaften, så vi kan føle, at det er lidt hjemligt. Vi har lidt fyrværkeri, og vi skal nok også have én enkelt øl til maden, siger Andreas Sloth som er leder for Sirius-patruljen i Nordøstgrønland.

For ham består selskabets nytårsaften af ham selv, 11 mænd og omkring 69 slædehunde, som alle bor og lever på Station Daneborg i Nordøstgrønlands Nationalpark.

Arktisk Ødemark

Det måtte da også se usædvanligt ud på afstand, da de 12 militærmænd affyrede fyrværkeri. For som verdens mest tyndt befolkede land i verden, byder Grønland på flere arktiske ødemarker - heriblandt Nordøstgrønlands Nationalpark.

Derfor er det Sirius-patruljens opgave at fungere som Danmarks militære tilstedeværelse ved blandt andet at patruljere med hundeslæde i Nordøstgrønland.

Om sommeren overvåger Sirius-patruljen Nordøstgrønland til vands og til fods, men lige nu, hvor det er vinter, så åbner landskabet sig for alvor op. Det gør det muligt for Andreas Sloth og hans kollegaer at komme frem til de yderste dele af området ved brug af hundeslæde.

- Om vinteren, når isen har lagt sig i fjorden, og sneen har lagt sig på land, patruljerer vi med hundeslæde. Det starter vi på i begyndelsen af november, indtil isen forsvinder igen i starten af juli måned, forklarer han.

Selvom Andreas Sloth og resten af patruljen konstant er på arbejde, så er der tid til at minde sig selv om, at der er et liv udenfor den arktiske ødemark.

Mindske hjemveen

Det er ikke kun nytår, der afholdes på station Daneborg. Juleaften blev der hverken sparet på maden eller julehyggen.

- Julen gik rigtigt fint. Vi havde alt den gode mad, man kunne drømme om at have derhjemme, og vi har fået pakker sendt fra vores pårørende. De fleste af os har familie, kone, kæreste derhjemme. Dermed føles afstanden til Danmark ikke så lang, som den ellers kan føles, siger Andreas Sloth.

Der var også tid til at tage en dans rundt om stationens juletræ.

- Det er netop for, at alle dem, der er vant til at danse om træet derhjemme, ikke skulle føle, at de manglede noget. Så det gør vi faktisk også. Fuldstændig som vi ville gøre hjemme i Danmark, siger Andreas Sloth.

Til nytår ringer mange mennesker til deres kære efter midnat for at ønske dem et godt og lykkebringende nytår. Det er der også rig mulighed for på station Daneborg. For her er forbindelsen til omverdenen rimelig god.

- Både hen over jul og nytår er der udmærket telefonforbindelse. Nogle gange er internettet også stærkt nok til, at man kan se hinanden på video. Så det er efterhånden ved at være ret gode forhold, vi lever under, selvom vi lever i et meget isoleret område, siger Andreas Sloth.

Alle folk i Sirius-patruljen ender med at være udsendt i to år ad gangen, og hvert år bliver halvdelen skiftet ud med nye. Andreas Sloth selv skal være på stationen i et halvt år endnu, hvorefter han vender tilbage til familien i Danmark efter sommer.

Indtil da er hans besked til omverdenen:

- Generelt har vi det godt herovre, og vi er glade for at være her og for at kunne gøre vores del.