Nye uddannelser på Råstofskolen

Det var en mærkedag på Råstofskolen i Sisimiut i går. Dagen markerede starten på to nye uddannelser på stedet. Fremover kan man blive udlært minesvend og faglært maskinentreprenør på skolen. Begge uddannelser er fireårige. Først to år på skolen efterfulgt at to år i praktik.
Skrevet af Peter Troelsen
16. august 2012 08:45

De to uddannelser er etableret i samarbejde med Kirkenes Videregående Skole i Norge. Det har to årsager. Dels vil samarbejdet sikre skolens uddannelse et højt internationalt niveau, og dels vil det sikre, de studerende merit til at fortsætte deres uddannelser i hele Skandinavien.

-Vi har valgt at lægge os meget tæt op af den norske model for uddannelser, og derfor er det helt naturligt at arbejde sammen med en skole i Norge. Indenfor disse to brancher kan vi ikke samarbejde med danske uddannelsesinstitutioner, da de to uddannelser ikke findes i Danmark. Vi har optaget 12 elever på hver uddannelse, og ser frem til at få opkvalificeret de unge mennesker indenfor de to brancher, fortæller Hans Hinrichsen, der er uddannelseschef på Råstofskolen i Sisimiut.

I forbindelse med opstarten af de to uddannelser var naalakkersuisoq for uddannelser Palle Christiansen på besøg på Råstofskolen. De nye uddannelser passer fint ind i hans fremtidsplaner for uddannelsessektoren i Grønland.

- Det er mig en fornøjelse, at disse 2 nye uddannelser er på så højt internationalt niveau. Det gør jer konkurrencedygtige på arbejdsmarked. Vi vil gøre vores for at hjælpe jer igennem uddannelsen. Til gengæld må I love at gøre jeres uddannelse færdig,  udtalte Palle Christiansen.

Det er de gode fremtidsudsigter for minedrift, der har fået råstofskolen til at åbne uddannelsen til faglært minesvand, og på skolen har man meget store forhåbninger for fremtiden for netop denne uddannelse.

-Hidtil har vi kun haft guldminen, men med de mange projekter, der er i støbeskeen, får vi brug for veluddannet personale i nær fremtid. Sproget på denne uddannelse vil fortrinsvis være engelsk, da det er det internationale minisprog. Selv om vi uddanner gode grønlandske minesvande, vil der med sikkrhed også være mange udenlandske ansatte i minerne. Derfor er det bydende nødvendigt, at vores elever får lært at klare sig på engelsk, siger Hans Hinrichsen.

Også hos borgmesterne i Qoqqata kommune Herman Berthelsen var der glæde og store smil. Han var ualmindeligt godt tilfreds med, at der kom flere uddannelsessøgende til Sisimiut.

-Man kan høre, det er en international skole, med alle sprog vi taler her i dag i klasseværelset. Jeg er glad for at kunne byde jer velkommen til Sisimiut, og jeg håber i bliver en del af den befolkning, I er sammen med. Vi har brug for jeres uddannelse i Grønland, men I skal huske, det ikke kun skal være hårdt arbejde, I skal også huske at holde fri ind imellem, sagde borgmesteren med et glimt i øjet.

Uddannelsen som faglært maskinentreprenør er også uprøvet teritorie for skolen i Sisimiut. Hidtil har faget bestået af ufaglærte, der har dygtiggjort sig løbende, hvor der har været muligheden for ny viden.

-Nu har vi en enestående mulighed for at højne niveauet i maskinentreprenørbranchen. Der har ikke været nogen form for uddannelse førhen, og vores arbejdere i den branche har været henvist til at tage på korte kurses i Danmark. Nu har vi kompetencerne og frem for alt kapasiteten til at uddanne vores unge mennesker her i landet, slutter uddannelseschefen på Råstofskolen Hans Hinrichsen.

Læs mere om de to uddannelser på nedenstående link.