Nye stenbiderkrav fra 1. januar

På kort tid vil stenbideren gå fra at være en "fri fisk" til en reguleret fisk med det flotte MSC-mærke på kassen.
Foto © : (Arkivfoto)
21. maj 2014 10:46

Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug Finn Karlsen fortæller nu, at en nye regler for stenbiderfiskeri træder i kraft den 1. januar. De nye regler indføres for at kvalificere fiskeriet til en MSC-mærkning for bæredygtigt fangede stenbidere.

Det er nødvendigt, for at holde på Grønlands dominans på rognmarkedet, vurderer branchen og Naalakkersuisut. I øjeblikket sidder vi på 60 procent af verdensmarkedet for stenbider, og sådan skulle det gerne blive ved med, anfører han.

- Det kan ikke undgås, når man tænker på kravene fra udenlandske købere. Vores fiskere skal ikke bekymre sig om fremtiden. De skal derfor drive en bæredygtig produktion. Derfor laver vi denne lovændring, fordi vores fiskere har ønsket det, lyder det fra Finn Karlsen.

Fremover bliver stenbideren en fisk, hvor det kræves både licens og kvoter at fiske. Det er ikke meldt offentligt ud endnu, om der kommer flere krav til stenbiderfiskerne.

Sidste år lå prisniveauet for stenbiderrogn meget lavt, men der er nu sket en stabilisering, siger KNAPK's direktør, Petrus Biilman.

Men det er nødvendigt at gøre mere for at få prisen op og tjene flere penge. MSC-mærkningen kan bringe eksportprisen op, håber både naalakkersuisoq og fiskeriet.

- Det er til fordel for fiskerne og til fordel for markedet, lyder det fra KNAPK's direktør Petrus Biilman.

Det er mest Island, der konkurrerer med Grønland for tiden. MSC-mærkningen handler ikke kun om at beskytte stenbideren mod risiko for overfiskning, MSC-mærket er mest af alt en offensiv over for Island, siger han.

- Hvis vi ikke havde fået MSC-mærkning på vores stenbiderrogn, så havde de andre lande jo fået det før os og således kunnet erobre mere af markedet.

Finn Karlsen gentager flere gange, at det netop er et ønske fra fiskeriet med en MSC-mærkning af stenbideren. En MSC-mærkning, der kommer pludseligt i den forstand, at der i øjeblikket slet ikke stilles nogen krav til stenbiderfiskerne, og de nu skal leve op til Unilever og WWF Verdensnaturfondens skrappe MSC-krav.

Men der blev ikke meldt nogen skrappe krav ud på pressemødet i dag. Kun at stenbiderlicenserne skal gives to år af gangen, og at alle med licens skal kunne fiske stenbidder.

Arbejdet med at MSC-certificere stenbiderfiskeriet startede for to år siden, fortæller Petrus Biilman.

Frem til d. 1. januar, hvor de nye regler og MSC-kvoteringen af stenbiderrogn træder i kraft, er der en række ting, der skal færdigforhandles blandt andet størrelsen på kvoterne og antallet af fangstdage.