Nye regler styrker arbejdsmiljøet

Fremover bliver det dobbelt så dyrt for en arbejdsgiver i Grønland at overtræde arbejdsmiljøreglerne, hvis overtrædelsen medfører en alvorlig ulykke. Det er en af de nye regler i arbejdsmiljøloven for Grønland, som trådte i kraft den 1. januar 2013.
Skrevet af Peter Troelsen
04. januar 2013 09:40

Ved årsskiftet ændredes det kriminalretslige ansvar også, og det betyder at arbejdsgivere, der har gjort deres bedste for at overholde lovens bogstav får det lettere imens arbejdstagere, der ikke har sikret sig at tingene er som de skal være, får flere problemer i forhold til få erstatning ved en ulykke.

– De nye regler har til formål at styrke arbejdsmiljøarbejdet i Grønland, fordi de forventes at have en præventiv virkning på målgruppen, og dermed kan bidrage til at nedbringe antallet af arbejdsulykker og nedslidning, siger Ivalo Egede, der er formand for Det Grønlandske Arbejdsmiljøråd.

Der indføres også en ny koordinationsuddannelse på området. Det bevirker at der fremover skal være en koordinator på arbejdspladser hvor der udføres bygge- og anlægsarbejde med mere end en arbejdsgiver. Det vil i den sidste ende også styrke arbejdsmiljøet.

- De nye regler betyder, at der på alle byggepladser, hvor der er mere end én arbejds­giver, skal være en person, der har kompetence til at varetage de ansattes sikkerhed og sundhed. Det er en klar styrkelse af arbejdsmiljøarbejdet på bygge- og anlægsområdet, siger Ivalo Egede.