Nye oplysninger i departementschef skandalen
Det var Berlingske, der forleden kunne afsløre at den nytiltrådte departementschef i Finans- og Indenrigsdepartementet, Carsten Frank Hansen, var sigtet for mandatsvig mod sin tidligere arbejdsgiver, Danske Andelskassers Bank. Afsløringerne førte til, at Carsten Frank Hansen med øjeblikkelig virkning blev fjernet fra stillingen.
Og nu bekræfter flere anonyme kilder til Berlingske, at ansættelsen af Carsten Frank Hansen havde tydelige politiske undertoner. Han er født og opvokset i Nuuk, og er ifølge Berlingskes kilder gode venner med både formanden for Inatsisartut, Lars Emil Johansen, samt Aleqa Hammonds departementschef Svend Hardenberg.
Berlingskes kilder hævder således, at der har ligget et tungt politisk pres fra partitoppen i Siumut på selvstyrets ansættelsesudvalg for, at Carsten Frank Hansen skulle have jobbet. Han endte med at blive valgt ud af syv ansøgere til stillingen som departementschef.
Også ansættelsen af Svend Hardenberg var ifølge en række af Berlingskes kilder omgærdet med dramatik, da han tidligere i år fik stillingen som Grønlands øverste embedsmand i Aleqa Hammonds formandsdepartement.
Aleqa Hammond opfordrede Hardenberg til at søge stillingen, fortæller flere kilder til Berlingske. Der kom fire ansøgninger til jobbet. Det fire mand store ansættelsesudvalg vragede imidlertid Hardenberg og pegede på to andre, der var bedre kvalificerede.
Derefter gav landsstyret besked om, at Hardenberg skulle indstilles. Aleqa Hammond ville have ham som sin departementschef. I det spegede spil valgte to af ansøgerne til stillingen at trække sig i frustration over landsstyrets indblanding. To medlemmer af ansættelsesudvalget valgte derefter at pege på ham. Et tredje medlem sagde fortsat nej til at indstille Hardenberg, mens et fjerde medlem ville have stillingen genopslået.
Enden på historien blev, at Aleqa Hammond valgte Svend Hardenberg til posten som øverste embedsmand. Han tiltrådte 1. juli.
Det er ikke lykkedes Berlingske at få navngivne kilder til at stå frem omkring dagens artikel.
- Det er for farligt at udtale sig, fortæller en kilde til Berlingske, da det kan føre til, at man mister sit job. En anden kilde udtrykker det sådan:
- Alle flyver lavt i øjeblikket.
Og hverken Aleqa Hammond eller Lars-Emil Johansen har ønsket at udtale sig til Berlingske omkring dagens artikel i avisen.
- Det ser ud som om, at den nye regering ikke respekterer betydningen af at have et politisk neutralt embedsværk, siger cand. mag. Finn Breinholt Larsen, der har været medlem af den grønlandske retsvæsenskommission og i mange år som samfundsforsker har arbejdet med grønlandske spørgsmål.
- Vælger man sine embedsmænd ud fra, at man på forhånd ved, at de er enige eller politisk står meget tæt på politikerne, så risikerer man at få dårlige råd, samt det modspil, man skal have, for at træffe fornuftige beslutninger, siger Finn Breinholt Larsen til Berlingske.