Nye olieforhåbninger i Arktis opildner konflikt

Nye data, offentliggjort i det ansete tidskrift Science, viser enorme olieforekomster i de arktiske egne. Derfor opruster Canada og Rusland nu og gør krav på de områder, de mener tilhører dem.
31. maj 2009 16:26

Nye data viser at mange ressoucer endnu venter på at blive fundet i de arktiske egne.

Nye data fra USAs geologiske undersøgelser viser nemlig, at ca 13 % af verdens uopdagede olie, sikkert ligger i de arktiske egne. Heraf findes en del langs vestkysten af Grønland nord for den arktiske cirkel, såvel som ved den nordøstlige kyst af Grønland. Desuden mener videnskabsmændene, at ca 30% af verdens uopdagede naturgas findes i de samme egne.

Dataerne om disse store forekomster af olie og naturgas er publiceret denne måned i det ansete videnskabelige blad “Science” og er baseret på amerikanske undersøgelser foretaget af USAs geologiske undersøgelser i samarbejde med Danmarks og Grønlands geologiske undersøgelser.

Det er olie- og naturgasforekomster, som endnu ikke er udnyttet, eller som videnskabsmændene siger:

- De er ikke fundet endnu, men beregninger og computermodeller viser at disse forekomster er der og i meget store mængder.

Mængderne af både olie og naturgas er store nok til at striden blandt de arktiske lande, om hvor de forskellige grænser findes, og om hvem der ejer hvad, forventes at blive endnu mere intens.

Canada er således allerede i gang med nye overflyvninger af de arktiske egne for at samle data til at bevise, at de har rettigheder til områder, som Rusland også mener er deres. Rusland mener, at nogle områder helt op til nordpolen er deres; Canada mener, at der måske er områder, der strækker sig længere end nordpolen, som er canadiske.

Både Rusland og Canada er dog enige om, at denne konflikt kan og skal ordnes på en fredelig og diplomatisk måde.