To nye naalakkersuisut blev præsenteret tirsdag

Kim Kielsen Siumut overtager ansvaret for Natur og Miljø, mens Siverth K. Heilmann overtager boligområdet.
06. november 2013 06:31

Tidligere stod helt uerfarne Miiti Lynge for begge områder, men formand for Naalakkersuisut har nu besluttet, at det er nødvendigt at uddele områderne på to naalakkersuisut.

Det har længe været klart, at Kim Kielsen og den fløj i Siumut, der blandt andre repræsenteres af Hans Enoksen ikke har været tilfredse. Derfor er det ikke overraskende, at de nu får et ben. Samtidigt har det også været tydeligt, at Atassut også krævede en ekstra ministerpost.

At opsplitningen af departementet skulle hænge sammen med et behov for at tækkes partnerne, vil Aleqa Hammond dog ikke høre tale om.

- Det er der ikke noget hold i. Den her beslutning er ren og skær min egen. Men også en beslutning som ligger til Naalakkersuisut formanden, slår Aleqa Hammond fast.

- Jeg synes det har været en god anledning for mig at se på selve området med friske øjne. Nu hvor jeg skal udpege en ny minister. Og derfor har jeg også bestemt mig for, at det er en god mulighed for mig til at dele ansvarsområdet i to dele.

- Det er vigtigt for min regering, at vi finder nye erhverv, men samtidigt er det også et klart signal fra min side om, at det her respekterer vi med stor respekt for natur og miljø.

I det hele taget gør Aleqa Hammond det klart, at miljøet er et vigtigt område, særligt når der nu skal gang i minedriften. Derfor lægger hun også vægt på, at hun mener, at Kim Kielsen er en mand der kærre sig meget om miljøet.

Ny minister Kim Kielsen havde desværre ikke tid til at tale med Radioavisen efter tirsdagens pressemøde.

Atassut valgte Siverth K. Heilmann til at indtage pladsen som ny naalakkersuisoq for dem. Og der var da heller ikke mange smil i formand for partiet Gerhardt Petersen, der hurtigt fortrak og overlod scenen til sin partifælle, der dog ikke så nogen problemer.

- Hvem der skal have Naalakkersuisoq posten har vi ikke været uenig om. Men det er helt naturligt, at den der har flest stemmer under den sidste valgkamp får posten som Naalakkersuisoq.

En tydeligt stolt Siverth K. Heilmann glæder sig nu til at komme i gang.

- Selvfølgelig er jeg glad og har mod på at samarbejde med andre naalakkersuisut, og jeg håber samtidig, at jeg kan præge boligpolitikken i forbindelse ved Inatsisartut møderne.

Han har også en klar plan om, at videreføre Naalakkersuisuts politik med at sprede byggeriet.

- Jeg vil arbejde for at sprede boligbyggeriet til alle byer og bygder, som koalitionen allerede er i gang med. Og det glæder jeg mig til.

Endeligt åbner han også lidt for gaveposen for byggebranchen.

- Jeg vil også arbejde for, at de allerede finansierede boligbyggerier, som i dag bare står stille, skal startes op øjeblikkeligt, efter jeg har undersøgt, hvorfor man ikke er i gang med dem. Jeg mener nemlig, at det er på tide at bygge dem færdigt, slutter den nye chef for boliger.