Nye miner skal give arbejde til tusinder

Tusindvis af arbejdspladser er på vej her i landet, forudser naalakkersuisoq for råstoffer. Ove Karl Berthelsen regner nemlig med at godkende etableringen af hele tre nye miner i løbet af året.
Foto © : Ironbark
Skrevet af Mads Fisker
02. marts 2011 17:31

- I etableringsfasen vil det være flere tusinde jobs i de tre miner, og i driftsfasen regner vi med tusind jobs i selve minerne, siger Ove Karl Berthelsen.

Han forventer derudover omkring det dobbelte antal - altså 2000 - i såkaldt afledte arbejdspladser inden for andre erhverv, når brydningen er begyndt.

Det er tre vidt forskellige mineprojekter, som ifølge naalakkersuisoq for råstoffers vurdering inden årets udgang vil søge om - og altså sandsynligvis efterfølgende få godkendt - at få skiftet deres efterforskningslicens ud med en egentlig udnyttelseslicens.

London Mining vil bryde jern i Isukasia i bunden af Godthåbsfjorden, Ironbark har fundet zink og bly i Citronen Fjord og Pimbal leder efter sjældne jordarter i Kringlerne.

Og udsigten til folk i arbejde og naturligvis penge i kassen vækker selvsagt glæde hos Ove Karl Berthelsen. Han garanterer dog, at man ikke lader sig rive med og går på kompromis med sine krav til blandt andet miljøundersøgelser og forudgående offentlige høringer, når ansøgningerne fra mineselskaberne skal godkendes.

- Den samfundsmæssige bæredygtighed skal gennemarbejdes og gennemdebatteres, og ikke mindst skal de miljømæssige forudsætninger være på plads, forsikrer naalakkersuisoq for råstoffer.

London Mining vurderede ellers selv forleden, at man først vil være helt færdig med sine forundersøgelser i slutningen af året, men Ove Karl Berthelsen mener altså alligevel at vide sig ganske sikker på, at selskabet vil kunne gøre sig fortjent til en efterforskningslicens, inden året er omme.

Èn anden ting er mineselskabet og naalakkersuisoq for råstoffer dog ganske enige om. Nemlig at der - som råstofloven også foreskriver - så vidt muligt skal gøres brug af hjemhørende arbejdskraft. Ove Karl Berthelsen erkender dog, at rekruttering fra udlandet er uundgåelig inden for en række specialiserede faggrupper, men det skal der med tiden laves om på.

- Det er i hvert fald Naalakkersuisuts klare målsætning, at der sættes skub i uddannelserne som arktisk ingeniør og geolog, så vi får specialisterne fra vores egne rækker, siger Ove Karl Berthelsen.