Rigsrevision: Nye kampfly er dårligere end forventet

De nye F35-kampfly, som Folketinget sidste år vedtog at indkøbe, får nu alvorlig kritik fra Rigsrevisionen for manglende evner.
Foto © : Rennet Stowe/Flickr Creative Commons
02. november 2017 11:03

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge beregninger fra Rigsrevisionen er der alvorlige fejl i de udregninger, der ligger til grund for Folketingets beslutning om at købe 27 nye F35-kampfly.

Blandt andet er flyene ikke praksis ikke i stand til at flyve så mange timer, som det er blevet oplyst i tallene til Folketinget, påpeger Rigsrevisionen.

LÆS OGSÅ Forsvarsminister forsvarer udskældt Arktis-helikopter

Indkøbet af kampflyene er statens største køb nogen sinde til en værdi af 66 mia. kr. Et beløb, der i øvrigt skal endegyldig besluttes i Folketingets Finansudvalg om kort tid.

Købet a F35-kampflyene har tidligere vakt stor kritik, bl. a. fra regeringspartiet Konservative Folkeparti, der endte med at trække sig fra forhandlingerne – netop på grund af beregningerne bag beslutningsforslaget.

Der har også tidligere været udtalt skepsis for, hvordan flyene vil kunne klare sig i arktiske egne.

LÆS OGSÅ Hård kritik af dansk kampfly-beslutning

Statsrevisorerne har – på baggrund af rapporten fra Rigsrevisionen – bedt Forsvarsministeriet om nye beregninger.

- Der må Folketinget beslutte, om det vil have flere oplysninger eller handle på et ufuldkomment grundlag, siger Statsrevisionernes formand, Peder Larsen (SF), til Jyllands-Posten.