To nye grønlandske børnebøger

To nye grønlandske børnebøger, som skal give inspiration til, at udvikle børns sprog, gennem leg og højtlæsning, skal gives gratis til alle børnehaver og dagplejere i Grønland. Se billeder.
Skrevet af Pipaluk Høegh
21. oktober 2012 12:21

Alle børnehaver i Grønland vil i slutningen af måneden, eller i begyndelsen af november få lærebøgerne ’Fanta allallu’ og ’Qupaloraarsuk allallu.’ Bøgerne vil også blive givet gratis til dagplejere i Grønland, mens forældre der er interesseret i at få fat i bøgerne, også vil have mulighed for at købe dem.

-Bøgerne er lavet på baggrund af de emner som børn i Grønland interesserer sig for, siger forfatteren bag bøgerne, Naussunguaq Lyberth, som til daglig er fung. afdelingsleder i Meeqqerivitsialak, Inerisaavik .

Bøgerne er skrevet med grundlag i de 7 principper i effektiv pædagogik, som pædagoger bruger i deres daglige arbejde med grønlandske børn, en pædagogik der har fokus på at udvikle og lære børnene,  gennem leg og dialog.

Det er meningen, at de to nye bøger skal give de voksne inspiration til, hvilke aktiviteter og leg, som børnene kan lave, så de udover at få fortalt en go' historie, også lærer, mens de leger efter bøgernes forskrifter:

-Først så skal man spørge ind til, hvad barnet allerede ved, og så læser du en historie op fra bogen og derefter er der aktiviteter. Hvis du bruger bogen som grundlag for at lave aktiviteter, så gør du det faktisk efter de syv pædagogiske principper, siger Naussunguaq Lyberth.

 Børnebøgerne er illustreret med tegninger, som børn i Grønland kan relatere til i deres dagligdag.  I hver bog er der 10 kapitler, med små historier, hvor der også gives inspiration til de voksne om, hvad de kan spørge børnene om, og dermed sætte tanker i gang hos de små.

-Det er blevet kendt, at børn, som hver dag får læst bøger højt for sig udvikler sig hurtigere og at det bidrager til at udvikle barnets sprog, siger forfatter Naussunguaq Lyberth.

Bøgerne henter inspiration fra hele Grønland. Bøgerne har afsnit, som handler om de dagligdags oplever som børn i Qaanaaq, Sydgrønland og Østgrønland også kan relatere til.

I alt skal der udgives 4 børnebøger, en af de fire bøger er beregnet til børn i vuggestue-alderen, mens de tre andre er beregnet til børn fra 3 til 6 år.

Bøgerne er udgivet i samarbejde med Inerisaavik og det grønlandske forlag Milik Publishing.

 

Læs mere om de syv pædagogiske principper:

 

http://www.inerisaavik.gl/fileadmin/Meeqqerivitsialak/PDF-filer/Nittarta...