Nye fisk strømmer til

De hjemlige farvande er blevet ikke færre end 57 fiskearter rigere, og dermed kender man nu til 269 forskellige fiskearter i havene omkring Grønland.
Skrevet af Mads Fisker
16. maj 2011 05:34

Men ingen ved, om fiskene først for nyligt er kommet hertil, fordi havene bliver varmere, eller om man blot er blevet bedre til at opdage dem.

Det skriver Grønlands Naturinstitut i ugebladet TiuTiu på baggrund af en ny samlet opgørelse lavet af fiskekurator Peter Rask Møller fra Zoologisk Museum i samarbejde med instituttet og DTU Aqua.

47 af de nye arter kendte biologerne i forvejen til andre steder i verden, men ti af arterne er fuldstændig ubeskrevne af videnskaben. Og langt de fleste er dybhavsfisk.

- Vi kan ikke sige med sikkerhed, om de nye fisk har noget med klimaændrniger at gøre. For det første kan en art sagtens være fanget af en fisker, uden at forskerne opdager det. For det andet bliver der nu fisket meget mere end førhen - både af forskningsskibe og erhvervsfiskere især på dybt vand, så derfor er chancerne for at fange sjældne arter simpelhen større, siger Peter Rask Møller, der altså har stået i spidsen for den første samlede opgørelse over arter siden 1992.

Men fiskekuratoren vil dog gerne tilskrive stigende havtemperaturer i hvert fald fem af arterne, der i forvejen lever i blandt andre danske farvande. Det drejer sig om laksesild, hvilling, blåkæft, havtaske og snippe.

- Det er arter, som burde være opdaget tidligere, hvis de havde været til stede i Grønland, siger Peter Rask Møller i TiuTiu.

- Da den første snippe blev indleveret til Naturinstituttet i 2005, troede vi faktisk, at det var en spøgefuld fisker, der havde været på ferie i Danmark, tilføjer Kaj Sünksen fra Grønlands Naturinstitut, der opfordrer fiskere herhjemme til at henvende sig, hvis man fanger en fisk, som man umiddelbart ikke har set før.

Og om de nye arter bider sig fast og måske bliver talrige nok til at understøtte nye fiskerier, ja det må fremtiden vise, skriver Naturinstituttet.