Nyt bygdeskib for stort til bygdesejlads

Det varede ikke længe, før udfordringerne med det nye bygdeskib Minik Arctica dukkede op. Allerede ved første anløb af en af grønlands største bygder, Kangaamiut, var der problemer.
Foto © : Remontowa
Skrevet af Jaaku Lyberth
11. januar 2017 08:17

Der var stor festivitas og folkelig deltagelse, da Royal Arctic Lines nye skib Minik Arctica ankom til Qaqortoq, hvor den blev navngivet den 30. november sidste år.

Skibet er specieldesignet til kystsejlads i Grønland og skulle efter planen betjene bygderne i Midtgrønland.

Men allerede nu har Minik Arctica problemer, når den skal losse i Kangaamiut.

LÆS OGSÅ Nyt bygdeskib døbes i Qaqortoq

Det viser sig nemlig, at skibets skrog er for stort, når der er lavvande. Så derfor må skibets besætning afbryde losningen af varer til bygden og sejle ud af havnen for at undgå, at Minik Arctica går på grund. Og så kan besætningen ellers bare vente på, at det bliver højvande igen.

- Afhængig af tidevandet begynder vi losningen ved 10-tiden om morgenen. Mange gange kan vi først losse om morgenen, hvor skibet er ankommet om aftenen dagen før, fortæller købmand hos Pilersuisoq, Ulloriaq Christiansen.

Minik Arctica har ved nogle anløb brugt to døgn på at losse lasten til Kangaamiut. Selskabets gamle skibe brugte normalt fire timer på losning. Hos RAL anerkender man problemet.

- Det er noget bøvlet at bruge skibe af den størrelse, der skal sejle i henholdvis i Midt- og i Nordgrønland, siger Taitsianguak Olsen fra Royal Arctic Line.

LÆS OGSÅ Nyt bygdeskib på vej hjem til Grønland

Han erkender, at de nye skibe Minik og Ivalo Arctica ikke kan sejle til alle bygder på vestkysten.

- Vi er kommet til den erkendelse, at skibene ikke er egnet til at sejle til flere af de bygder, Royal Arctic Line betjener, fortæller Taitsianguak Olsen.

Royal Arctic Line er allerede i gang med at planlægge at købe nye skibe, der kan anløbe alle bygder.

- Royal Arctic Line er lige nu igang med at kigge efter nye skibe, der skal erstatte de nuværende bygdeskibe, Pajuttaat, Johanna Kristina og Vestlandia. De kommende skibe skal kunne anløbe til langt de fleste bygder, fortæller underdirektør Taatsiannguaq Olsen.

Royal Arctic Line melder senere på året ud, hvornår skibene bliver udskiftet.