Nye angreb på ozonlaget

Forskere har fundet fire nye stoffer, blandt andet i den grønlandske sne, der udgør en ny trussel mod ozonlaget.
Skrevet af Karsten Sommer
27. maj 2014 11:55

Efter opdagelsen af et stort hul i Jordens beskyttende ozonlag indgik verdens lande i 1987 en banebrydende aftale - Montreal-protokollen - om at standse brugen af de stoffer, som var skyld i miseren.

Men nu er den gal igen.

Et forskerhold har opdaget fire nye stoffer, der ødelægger ozonlaget. De er fundet i luftprøver indsamlet dels i Tasmanien samt i luftlommer fra gammel sne i Grønland, fortæller tidskriftet Nature Geoscience.

Den grønlandske sne udgør en art arkiv over atmosfærens sammensætning et helt århundrede tilbage. Og analyser viser, at de nyfundne stoffer stort set ikke fandtes i atmosfæren før 1960'erne, hvilket indikerer, at de er menneskeskabte. Men det er uvist, hvor de stammer fra.

Ozonlaget beskytter mod solens UV-stråling, der forårsager hudkræft og belaster øjne og immunsystem. UV-strålingen kan også skade dyr, planteproduktion og livet i havene.

Klimamedarbejder Tarjei Haaland fra Greenpeace finder de nye resultater meget foruroligende.

- Der er tale om stoffer, der omgående skal gribes ind over for i Montreal-protokollen, siger han.

For hullet i ozonlaget udgør fortsat en trussel.

- Der er tegn på en vis forbedring over Antarktis, men over polarområderne på den nordlige halvkugle kan vi ikke se forbedringer, siger forskningsleder Niels Larsen fra DMI, der dog glæder sig over at koncentrationerne af de nye stoffer er ret lave.