Ny viden om Dorset-kulturen

De tidlige kulturer i Grønland anså dyrene - især bjørne - som deres brødre. Og det kan blandt andet forklare, hvorfor arkæologerne har fundet så få grave fra Dorset-kulturen.
Skrevet af Karsten Sommer
15. oktober 2012 11:56

Nationalmuseets arkæologer er nemlig kommet på sporet af hidtil ukendte ritualer i Dorset-kulturen. Det skriver videnskab.dk i dag.

Det er blandt andet en nærmere analyse af to bjørnefigurer fra ildsteder på en boplads i Igloolik i Canada, som har hjulpet arkæologerne på vej. Figurerne er fundet af Jørgen Melgaard, der helt tilbage i 60´erne udgravede bopladser i Nordøstcanada og Grønland. Her har han også udgravet en grushøj, hvor han har fundet en blanding af menneske og dyreknogler.

Arkæologerne mener, at ildstederne og højen har været centrum for en slags ritualer, hvorved mennesker har kunnet rejse til dyrenenes verden. Bjørnefigurerne tyder på, at mennesker så bjørnen som ligestillet og troede på, at man kunne blive genfødt som hinanden.

Samtidig antyder fundene en forklaring på, hvorfor arkæologerne finder så få grave fra Dorset-kulturen og mest har fundet enkelte knogler. Dorsetfolket parterede formentlig deres døde og lagde dem ud til dyrene, forklarer Martin Appelt, en af forskerne bag projektet, over for videnskab.dk.