Ny undersøgelse af ludomani i Grønland

Ludomaner er mere tørstige og ryger mere hash - særligt mænd.
16. juni 2013 13:43

Op mod halvdelen af alle ludomaner - folk der spiller deres penge op og er afhængige af spil - drikker både for mange øl og ryger hash. Det viser en ny undersøgelse fra Center for Sundhedsforskning i Grønland.

Konklusionen lyder, at en stor del af de grønlændere som har haft problemer med pengespil på et eller andet tidspunkt i deres liv, også har et skadeligt alkoholforbrug og ryger hash regelmæssigt. Det gælder særligt mænd.

Undersøgelsen, som har set nærmere på vores forskellige afhængigheder i årene 2006-2010,  er lavet af phd-studerende Christina Viskum Lytken Larsen fra Statens Institut for Folkesundhed, der holder til på Syddansk Universitet og også driver Center for Sundhedsforskning i Grønland.

- Analyserne viste, at brugen af alkohol og hash var udbredt blandt dem med spilproblemer. Blandt de mandlige problemspillere havde cirka halvdelen et skadeligt alkoholforbrug og cirka 40% røg regelmæssigt hash. Blandt kvinderne med spilleproblemer havde 38% et alkoholmisbrug og 28% røg regelmæssigt hash, skriver Christina Viskum Lytken Larsen.

Undersøgelsen peger ikke på, hvilket af de tre typer misbrug som kommer først og kan siges at føre til de andre misbrug.

På baggrund af sin phd-undersøgelse anbefaler Christina Viskum Lytken Larsen, at social- og sundhedsmndighederne bliver bedre til at tænke misbrug af spil SAMMEN med alkohol- og hashmisbrug, nu hvor de har bevist sammenhængen.