Ny undersøgelse af lomvier på vej

Grønlands vigtigste fangstfugl, lomvien, har gennem en længere årrække været i tilbagegang. Trods flere forsøg på at beskytte bestandene, har det ikke været muligt at vende udviklingen.
Foto © : Judith/Flickr Creative Commons
Skrevet af Inge S. Rasmussen
25. januar 2018 10:06

Nu skal biologer undersøge hvorfor visse lomvie-bestande er gået tilbage, mens andre er stabile.

I februar rejser fire biologer fra Naturinstituttet til Upernavik-området for at møde borgere og interviewe fangere om polarlomvien, der er Grønlands vigtigste fangstfugl.

Rejsen til Nordvestgrønland vil gå til de fire bygder, Kullorsuaq, Nuussuaq, Tasiusaq og Upernavik.

Udover borgermøder der informerer om Naturinstituttets lomvie-arbejde, vil biolog og ph.D.studerende Aili Lage Labansen undersøge hvad de lokale ved om lomvie-kolonierne i området.

For der er nemlig forskel på kolonierne, selv om de ligger i nærheden af hinanden.

LÆS OGSÅ Stop for jagt er nødvendigt for at redde lomvien

Mens Kippaku-kolonien i Upernavik-området er stabil, er kolonien Apparsuit i tilbagegang. Og det er netop spørgsmålet om, hvorfor nogle bestande bliver mindre, mens andre forbliver stabile, at Aili Lage Labansen undersøger.

- Vi er i gang med at undersøge forskellige faktorer, der kan forklare forskellen, men jeg håber, at lokalviden kan være med til at belyse årsager til forskellen, siger Aili Lage Labansen i en pressemeddelelse.

Mens biologer primært arbejder en kort og intens periode i lomviekolonier i yngletiden, færdes lokale i nærområderne i større dele af året. De har derfor en anden type viden som også er vigtig for at kunne forstå lomviebestanden.

Og det er årsagen til, at Aili Lage Labansen gerne vil mødes med lokale som kan dele deres viden om lomvie-bestandene i kolonierne.

LÆS OGSÅ Advarer mod lomvie-jagt