Ny udvidelse i Hotel Hans Egede

Lørdag var det 25 år siden makkerparret Tang og Juhl slog dørene op for Hotel Hans Egede (HHE). Der har været opture og nedture undervejs, men i 2012 er hotellet mere levedygtig end nogensinde, og i skrivende stund er endnu en udvidelse undervejs.
Skrevet af Peter Troelsen
03. september 2012 13:19

Makkerskabet startede helt tilbage i 1976, da Helge Tang og Carl Juhl for første gang slog pjalterne sammen. Det er blevet til hoteller i Sisimiut og Maniitsoq, adskillige spisesteder, værtshuse og så parrets kronjuvel Hotel Hans Egede, der i dag uden sammenligning er Grønlands største hotel. Ud over deres store arrangement i Grønland var de to også konger af nattelivet i de to jyske byer Horsens og Vejle tilbage i firserne.

-Vi startede lidt i det små også her i byen, men vi har udviklet hotellet løbende. Lige nu er vi i gang med endnu en udvidelse med 20 nye værelser og en stor konferenceafdeling. Vi kan jo ikke lade være med at tænke store tanker. Vores kundekreds består mest af såkaldte erhvervsturister, og det segment er vi meget glade for. Udover erhvervsfolkene har vi selvsagt også nogle gode spisesteder her på hotellet, og med vores nye lokaler står vi som landets stærkeste udbyder af faciliteter til erhvervslivet, fortæller Helge Tang, der i en fjern fortid er uddannet kok på hjemegnen i Jylland.

Selv om begge de herrer er i tresserne, er hverken iværksættertrang eller hårgrænsen vigende. Der er stadigvæk fuld fart på hos Tang og Juhl. Et lidt umage par, der supplerer hinanden på allerbedste måde.

-Indbyrdes har vi aftalt, at vi springer plejehjemmet over og tager direkte på hospice. Vi elsker begge to den dagligdag, vi har her på hotellet og stoler blindt på hinanden. Derfor kan vi også tage væk en tid i sikker forvisning om, at den anden nok skal klare det hjemlige, fastslår Carl Juhl, der i hine tider blev uddannet maler.

På trods af at der er investeret 40 millioner i den nye udvidelse af Hotel Hans Egede, ligger de to ikke på den lade side. Planer om et stort butikscenter i Nuussuaq er ved at tage form, og ingen siger at det er Helge Tang og Carl Juhls sidste store planer for det land, som de i dag betragter som deres andet hjemland.

-Vi har fået så meget af Grønland, så vi føler os på en måde forpligtede til at give noget igen. Det kan vi blandt andet gøre med vores seneste store plan. Om alt går vel vil vi, sammen med enkelte andre investorer, få opført et butikscenter ved siden af svømmehallen. Det bliver på 6.000 kvadratmeter. Næste skridt i det projekt er så at lave både boliger og virksomhedslokaler i tilknytning til centeret, så der til slut vil være 25.000 kvadratmeter under tag, siger Helge Tang, imens tegninger og prospekter langsomt fylder hans skrivebord på fjerde sal af HHE.

Selv om Helge Tang og Carl Juhl har haft stor succes med de fleste af deres projekter, så har der også været tider, hvor de to arbejdsomme mænd ikke har haft medvind.

-Sidst i forrige århundrede var der nedgangs tider i hele det nordatlantiske område, og vi blev nødsaget til at afhænde Hotel Hans Egede til Nykredit for 1 kr. Det gjorde ondt helt ind i sjælen, det var jo mit livsværk. Derfor var jeg også ualmindeligt glad, da vi igen kunne overtage hoteller i 2003. Sidenhen har vi udviklet og udvidet hotellet og i dag kan vi vist kun være stolte af Hotel Hans Egede, mener Carl Juhl.