Ny udligningsordning kan trække hårdt i én kommunes budget

Revisionsfirmaet BDO har netop udarbejdet et udkast til en ny udligningsordning for landets fire kommuner i 2016. Og hedder man Kommuneqarfik Sermersooq, er de to forslag, der er i spil, begge dyster læsning.
Foto © : Laura Aggernæs/KNR
04. juni 2015 12:38

Mens Kommuneqarfik Sermersooq sidste år fik pålagt at punge ud med 45 millioner kroner ekstra i udligning til de tre andre kommuner, lægger udkastet op til, at kommunen skal punge ud med helt op til 70 eller 100 millioner kroner ekstra i udligning alt efter hvilken af de to foreslåede modeller, som arbejdsgruppen vælger.

Det vil altså sige, at kommunen skal af med godt 344 millioner kroner eller godt 367 millioner kroner til de tre andre kommuner.

For de tre andre af landets kommuner står man derimod til at modtage penge i udligning .

 

Vigtigt at høre kommunerne

Da principperne for udligning i de fire storkommuner blev gennemgået i dag på konferencen om udvikling af den offentlige sektor med deltagelse af blandt andre politikere og embedsmænd fra Grønlands Selvstyre og KANUKOKA, var der derfor stor opmærksomhed på emnet fra politisk hold.

Naalakkersuisoq for finanser Andreas Uldum, der også er til stede på konferencen, skal i morgen drøfte udkastet nærmere, først med Naalakkersuisut og senere med de fire borgmestre.

Han vil derfor ikke udtale sig om sagen, før møderne er afholdt.

- Jamen nu har jeg lige fået rapporten og vi har ikke drøftet det i Naalakkersuisut, så jeg vil ikke kommentere det og desuden, så har vi et møde med kommunerne også. Og det er meget vigtigt, at vi hører, hvad kommunerne har at sige til det, så jeg har ingen yderligere kommentarer til det, siger Andreas Uldum.

 

Forslaget droppes - måske 

Netop Andreas Uldum har ellers i sin funktion som medlem af inatsisartut været stor modstander af den udligningsordning, der førte til, at Kommuneqarfik Sermersooq skulle af med 45 millioner kroner ekstra sidste år.

Men om han også vil kæmpe kommunens sag denne gang, står fortsat hen i det uvisse.

 - Naalakkersuisut har ikke behandlet sagen endnu, så jeg har ingen kommentarer til det, siger Andreas Uldum.

KNR erfarer dog gennem flere kilder, at at udkastet med stor sandsynlighed vil blive forkastet.