Ny uddannelse på vej: Der er brug for flere journalister

En ny master i journalistik kan være med til at modvirke, at der opstår mangel på journalister i Grønland. Det mener en afdelingsleder ved Ilisimatusarfik.
- Vi mangler dobbeltsprogede journalister. Vi har i forvejen en for lille ansøgerskare til bacheloruddannelsen, siger Naja Paulsen til KNR. Foto © : Arnaq Nielsen/KNR
22. september 2020 06:04

I begyndelsen af 2021 vil der blive udbudt en ny uddannelse på Ilisimatusarfik.

Det drejer som om en master i journalistik - altså en to-årig uddannelse - som man kan læse, hvis man eksempelvis har en anden uddannelse som lærer, politibetjent eller ingeniør.

Og oprettelsen af den nye linje kommer som reaktion på et akut behov. For der er brug for flere journalister i Grønland, der kan formidle på både grønlandsk og dansk.

LÆS OGSÅ Dimmission på Ilisimatusarfik: 56 fik eksamenbevis

Sådan lyder det fra Naja Paulsen, der er leder på afdeling for journalistik ved Ilisimatusarfik:

- Vi mangler dobbeltsprogede journalister. Vi har i forvejen en for lille ansøgerskare til bacheloruddannelsen, siger Naja Paulsen til KNR.

Og det er ifølge Naja Paulsen et samfundsproblem, hvis der ikke er nok reportere på landets nyhedsredaktioner.

Samtidig kan personer med uddannelser inden for økonomi eller andre fagområder bidrage med viden, som man ikke får på den traditionelle bacheloruddannelse i journalistik.

- Vi skal jo betjene samfundet, og her er grønlandsk det vigtigste sprog. Hvis man skal opfylde demokratiets krav om, at journalister skal servicere samfundet godt, kræver det, at vi for eksempel har en generation af erhvervsjournalister, eller folk med viden om samfundsstruktur. For det begynder vi at savne, siger Naja Paulsen.

I 2019 dimiterede fire på afdeling for journalistik. Året forinden var tallet nede på én.