Ny teknologi reddede Peter og kan revolutionere patientsikkerheden
En kold decemberdag med isglatte veje faldt 74-årige Peter Hammond og slog hovedet.
Faldet var alvorligt. Slaget mod hovedet var nemlig så voldsomt, at det skabte en hjerneblødning, som senere krævede en akut operation.
Normalt vil Peter Hammond blive sendt til Danmark for at blive opereret. Men kort forinden havde sundhedsvæsenet startet en forsøgsordning med brug af smartbriller, som gjorde det muligt at operere Peter Hammond hjemme i Nuuk - selvom der ingen hjernekirurger er i Grønland.
Peter Hammond er glad for, at han kunne blive i Nuuk, fortæller han, da vi møder ham i hans hjem.
- Da jeg vågnede, var det en stor lettelse at være blevet opereret herhjemme, siger han.
Grønlandske kirurger i hænderne på eksperter
Smartbriller ligner på mange måder helt almindelige briller, men er digitale og med kamera. På en skærm kan andre altså følge med i, hvad personen med smartbrillerne ser.
Teknologi gør det muligt for en hjernekirurg i Danmark at følge operationen direkte og vejlede kirurgen, der står for operationen i Grønland.
Ifølge Jeppe Lohfert Haslund-Vinding, der er tilknyttet Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi på Rigshospitalet og initiativtager til projektet, er teknologien sikker. Det kræver dog, at de grønlandske kirurger skal gennem et kort træningsforløb, hvor de lærer at arbejde med brillerne.
- Med den her teknologi kigger jeg med under operationen, fuldstændig som hvis jeg stod bag en kollega og instruerede undervejs. Teknologien er intuitiv og let at bruge fra begge sider af Atlanten, siger han til Rigshospitalets medarbejdermagasin ”Indenrigs”.
Hvert år er der cirka 10 personer herhjemme, der får en akut hjerneblødning som følge af et slag mod hovedet. De fleste bliver opereret på Rigshospitalet.
Najannguaq Jørgensen, der stod for operationen af Peter Hammond, fortæller til magasinet Indenrigs, at hun var helt tryg, da hun gik i gang med operationen.
- Vi ser kun sjældent den her type patienter. Derfor er det mere trygt for os at have en erfaren hjernekirurg med gennem smartbrillen. Hjernekirurgen vejleder os og sidder klar med svar, hvis der opstår spørgsmål undervejs, siger hun.
Folk troede jeg var fuld
Når man møder Peter Hammond, er det svært at forestille sig, at han for kort tid siden var alvorligt syg. I dag virker han som en helt almindelige mand på 74 år.
Men sandheden er, at han fra faldet i december og frem til operationen i maj i år blev et helt andet menneske på grund af det tryk, blødningen forårsagede på hans hjerne.
- Min kæreste holdt hele tiden fast i mig, når jeg gik, for jeg var hele tiden ved at falde. Hun var flov over det, for folk troede, jeg var fuld. Hun troede, at jeg var ved at blive dement. Jeg tog også afstand til mit oldebarn - det ligner mig ellers ikke, siger Peter Hammond.
Han tør næsten ikke tænke på, hvor han havde været i dag, hvis ikke han var blevet opereret. Blikket er dog rettet mod fremtiden. Nu glæder det om at komme tilbage til det liv, der var før faldet.
- Jeg har det helt fint. Jeg laver vejrtrækningsøvelser og er ved at blive stærkere og går hurtigere. Snart kan jeg gå normalt igen, siger han.