Ny teknik skal give mere KNR på grønlandsk

28. februar 2006 17:02

Bedre tv og mere af det er. Det er fremtiden, når KNR i løbet af i år og næste år investerer i nyt digitalt udstyr til 16,7 mio. kr. Politisk er der fuld enighed målet, at den hjemmestyreejede medievirksomhed skal have tidssvarende udstyr. Men der er flere meninger om midlerne - altså hvordan pengene skal tilvejebringes.

Politikerne vil have flere grønlandske programmer. Og det gav partiernes ordførere udtryk for fra Landstingets talerstol.

Men det er også en del af pakken, at rationaliseringsgevinsten med moderne teknologi skal komme brugerne til gode i form af flere egenproducerede programmer og indslag, først og fremmest i Qanorooq.

Det fortæller KNRs direktør, Lars Lennert Sandgreen.:

- Digitaliseringen vil især gavne Qanorooq med flere indslag og en noget længere Qanorooq. Det betyder ikke nødvendigvis flere medarbejdere, men man vil kunne mærke bedre kvalitet, bedre grafik – jamen, som man kender det fra f.eks. Danmarks Radios Tv-avis.

Førstebehandlingen i dag i Landstinget viste dog, at der ikke er enighed om den økonomiske side af projektet, altså de knap 17 mio. kr. Inden de følgende behandlinger får tingets kulturudvalg og finansudvalg mulighed for at mødes med KNRs ledelse.

På den ene fløj mente Demokraternes ordfører, Astrid Fleischer Rex, at KNR selv måtte finansiere digitaliseringen.

- En institution, der årligt modtager knap 55 mio. kr. må kunne planlægge nyanskaffelser med rettidig omhu, som hun udtrykte det.

Hun henviste til, at KNR som den eneste hjemmestyreejede virksomhed har en såkaldt trækningsret på 9,2 mio. kr. i år – det er en lånemulighed på favorable vilkår.

Det ansvarlige landsstyremedlem, Doris Jakobsen, siger dog, at hun arbejder for at finde en anden løsning:

- Vi ved, at KNR har problemer med økonomien, så vi arbejder i landsstyret på at finde de 16,7 mio. kr. som en særbevilling til formålet, siger hun.