Ny supercomputer skal sikre bedre vejrudsigter

En ny supercomputer skal sikre bedre vejrudsigter fra Danmarks Meterologiske Institut - DMI.
Foto © : Cray Inc.
Skrevet af Karsten Sommer
19. august 2015 05:17

Den nyindkøbte supercomputer, som tredobler regnekraften i forhold til den nuværende, placeres på Island, hvor den nyder godt af det koldere vejr.

- På Island falder udgifterne til strøm og køling af den store computer med næsten halvdelen på grund af billig, grøn el fra jordvarme og vandkraft, og på grund af Islands klima, der sænker behovet for køling markant, siger it-chef i DMI, Thomas Kjellberg Christensen, i en pressemeddelelse.

Supercomputeren skal som sædvanlig levere vejrudsigter til Danmark og resten af Rigsfællesskabet, og også Grønland vil fremover få mere præcise vejrudsigter. Men det skyldes ikke at supercomputeren bliver placeret på Island.

 

Vil sikre bedre vejrudsigter

De mere præcise vejrudsigter skyldes derimod den ny computers store regnekraft.

- En præcis prognose kræver en fyldig beskrivelse af atmosfæren frem i tiden. For at afvikle vejrmodellerne hurtigt nok, er der behov for en meget kraftig computer - en såkaldt supercomputer, forklarer DMI´s Thomas Kjellberg Christensen.

Placeringen på Island bliver også til fordel for det islandske meteorologiske institut, Veðurstofa Íslands, som får det daglige ansvar for driften. Som modydelse leverer DMI fremover særlig detaljerede prognosedata til Island.

Den nye computer bliver installeret i to faser, hvor DMI i første omgang tredobler sin regnekraft i starten af 2016, for så mere end tidoble den i forhold til i dag ved en opgradering i starten af 2018.

 

Foto © : DMI

I det markerede område kommer DMI til at afvikle en særligt præcis vejrmodel på den nye supercomputer til glæde for beboerne i det sydlige Grønland og for islændingene. Kilde: DMI.