Ny storskalalov sikrer ikke mod løndumping

Siumut undlod sidst at stemme for storskalaloven, da partiet var i opposition, og lovede at ændre loven som det første, når den var kommet til magten.
09. september 2013 09:35

Nu viser det sig, at regeringens eget bud på en storskalalov i lige så høj grad kan misbruges til at hente udenlandske arbejdere til Grønland på urimelige vilkår. Det skriver Dagbladet information.

Det er en række jurister og fagforeninger, der har nærstuderet lovforslaget, som står bag den konklussion.

- Forslaget kan give anledning til massiv social dumping, siger Lars Lyngse, der er ledelseskonsulent i 3F og beskæftiger sig med udenlandsk arbejdskraft til Information og fortsætter.

- Det ser fint ud, når man først læser forslaget igennem - man accepter de grundlæggende menneskerettigheder og så videre. Men når man så nærlæser det, ligger der en masse begrænsninger i loven, så den ikke sikrer noget i praksis.

Som det også er tilfældet med den nuværende lov lægger ændringsforslaget op til, at udenlandske arbejdere ikke må arbejde for mindre end den grønlandske mindsteløn. Men grundlønnen er kun en lille del af en overenskomst, påpeger 3F, og derfor er der ingen garanti for, at udenlandske arbejdere bliver behandlet på lige vilkår med grønlandske arbejdere.

Det samme fremhæver LO. Eksempelvis er der ingen bestemmelser om arbejdstid og overarbejdsbetaling, siger næstformand i LO, Lizette Risgaard til Information.

- Den slags er med til at undergrave det grønlandske arbejdsmarked, siger Lizette Risgaard,

Hun håber, at den grønlandske fagbevægelse får mulighed for gøre indsigelser mod risikoen for social dumping i den videre lovbehandling.

Selv har SIK endnu ikke taget endelig stilling til lovforslaget, der har høringsfrist på fredag.