Ny sproglov styrker Inuktitut

Inuktitut bliver nu arbejdssproget i Nunavuts regering og institutioner.
17. november 2011 12:46

En sproglov i Nunavut, den såkaldte Inuit-sprogbeskyttelseslov, har nu siden september måned gjort det muligt at arbejde i Nunavuts regering, dets direktorater og afdelinger på Inuktitut. En stor omvæltning, som har været planlagt lige siden loven blev vedtaget i 2009.

Ikke blot giver loven ret til at arbejde på Inuktitut; i lighed med den grønlandske sproglov fastsætter den en ret til sprogundervisning på arbejdspladser, mens også retten til at arbejde for en overordnet, der kan tale Inuktitut, er indeholdt.

Alexina Kublu, Nunavuts sprogdirektør, udtaler til Radioavisen, at loven også har betydet, at en sprogkommission er nedsat, som skal arbejde på at finde nye tekniske og teknologiske ord, og at alle håndbøger, instruktionsbøger og andet vigtigt materiale nu skal oversættes til Inuktitut indenfor, hvad sprogdirektøren betegner som en "overskuelig fremtid".

Loven bestemmer videre at alle kommunerne i Nunavut fra næste år skal bruge Inuktitut og betjene Nunavummiut på deres eget sprog.  

Allerede nu har forældre ret til at få deres børn uddannet på Inuktitut fra første til tredje klasse, men fra 2019, skal det være muligt at blive undervist i alle klasserne i folkeskolen på Inuktitut.  

Målet med den omfattende sproglov er kort og godt at hjælpe alle Nunavummiut til at tale og læse Inuktitut flydende. Sproget skal bestå, simpelthen.