Ny rapport: Urimeligt at nedgøre Inuit-unge der falder fra uddannelse

Alt for mange inuit-unge forlader skolen, før de er færdige. Af samme grund bliver de set ned på, og det er helt forkert, siger en ny rapport fra Canada, der kritiserer de hidtige mål for succes.
Skrevet af Mikkel Bjarnø Lund
31. december 2009 15:15

Den canadiske inuitorganisation Inuit Tapiriit Kanatami har i samarbejde med det canadiske uddannelsesråd udarbejdet en ny rapport om uddannelse og lærdom blandt inuitbefolkningen.

Alt for mange inuit-unge forlader skolen, før de er færdige, og de bliver ser ned på af den grund. Men, siger rapporten, succes kommer jo helt an på, hvordan man måler den.

Indtil nu er succes på uddannelsesområdet blevet målt efter såkaldte vestlige kriterier, det vil sige efter hvor høj grad af skolelærdom, de unge fik. Men ifølge rapporten er det at lære meget mere end skolegang. Der er også lærdom fra deres kultur igennem sprog og traditioner, og gemmen samværet med andre folk - deres familier, de ældre og det samfund de lever i. Og der er lærdom fra miljøet og landet rundt omkring dem. Altsammen hører til en inuit-uddannelse, ikke blot boglig viden, fastslår rapporten.

Da han fremlagde rapporten i december, udtalte Paul Cappon, direktør for det canadiske uddannelsesråd, at nu er det nok med kritikken om, at unge inuitter ikke er så dygtige eller veludannede. Der er al for megen negativ omtale af den manglende uddannelse blandt inuitbefolkningen. Uddannelse for inuitter er nemlig noget, der sker igennem hele livet og inkluderer både vestlig og traditionel viden samt formel og uformel uddannelse.

- Så succes skal måles på helt andre måder, sagde Paul Cappon.

- Rapporten en en vigtig begyndelse til en ny forståelse af unge Inuits uddannelse, selv om der er meget arbejde at gøre endnu, siger Mary Simon, president for Inuit Tapiriit Kanatami