Ny rapport fastslår: Alle fire brintbomber ødelagt i 1968-flystyrt

Der er ikke nogen bombe, der var ikke nogen bombe, og de ledte ikke efter nogen bombe. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport om Thule-ulykken, som udenrigsminister Per Stig Møller bestilte tilbage i januar måned.
03. august 2009 10:46

I januar måned bad udenrigsminister Per Stig Møller Dansk Institut for Internationale Studier om at udarbejde en rapport om, hvad der skete med bomberne ved nedstyrtningen af et B-52-bombefly i 1968 nogle kilometer fra Thulebasen i det nordvestlige Grønland.

B-52-flyet havde fire brintbomber om bord. Og i mere end fire årtier har den officielle amerikanske og danske forklaring vedvarende været, at alle fire atomvåben blev ødelagt ved ulykken.

Men siden er der blevet stillet spørgsmålstegn ved den forklaring, blandt andet i nogle artikler og programmer, som den britiske public service station BBC bragte i november måned sidste år.

Den megen debat fik Per Stig Møller til at undersøge sagen, og seniorforsker Svend Aage Christensen er nu klar med rapporten "bomben, der blev væk".

Undersøgelsen konkluderer, at alle fire bomber blev ødelagt ved nedstyrtningen, og at der ikke er efterladt kernevåben på havets bund ved basen.

- Vi har vist, at alle fire våben blev ødelagt ved nedstyrtningen og ikke længere var operationelle. De eksisterede ikke som våben efter ulykken. Dette er indiskutabelt, skriver Svend Aage Christensen i sin konklusion.

Undersøgelsens store gennembrud er, at den mængde plutonium, der blev spredt i området, svarer til den mængde plutonium, der var i alle fire bomber.

- Dette er et gennembrud i udforskningen af ulykken. Dets vigtighed ligger i, at korrespondancen mellem tallene kan fjerne grundlaget for at betvivle de officielle forklaringer om, hvad der skete, og kan markere en ny begyndelse i genopbygningen af tillid i dette spørgsmål, skriver Svend Aage Christensen.

Et andet gennembrud i rapporten er, at Svend Aage Christensen kan påvise, at amerikanerne IKKE ledte efter en bombe i havet omkring Pituffik, men derimod en komponent, en såkaldte "marskalstav".

Rapporten fra Dansk Institut for Internationale Studier kan læses på hjemmesiden www.diis.dk