Ny rapport: Færre læser bøger på grønlandsk

Interessen for at læse grønlandsksprogede bøger er faldende, viser en ny rapport. Det vækker bekymring hos forfatterforening.
Interessen for grønlandsksprogede bøger er dalende, sammenlignet med niveauet for 13 år siden. Arkivfoto.
18. juni 2020 17:11

Der bliver vendt færre sider i grønlandske bøger end tidligere, og læserne vurderer, at de er blevet dårligere til at læse tekster på grønlandsk. 

Det er nogle af konklusionerne i en ny rapport om grønlandske læsevaner, som anaysefirmaet HS Analyse har udarbejdet for Grønlands Forfatterforening.

Tæt på halvdelen - 47 procent - af dem, der har svaret, fortæller, at de sidst har læst en bog på grønlandsk for et år eller længere tid siden. Sammenlignes tallene med den sidste lignende undersøgelse fra 2007 er der tale om en stor stigning. 

Om undersøgelsen

709 grønlandsksprogede personer blev stillet en række spørgsmål om deres læsevaner, når det kom til bøger på grønlandsk.

Den mest populære genre er erindringsromaner, mens den mindst populære er ungdomsromaner. Her er det nok vigtigt at tilføje, at man ikke har spurgt personer under 18 år.

Kilde: "Læsning af grønlandske bøger 2020"

For dengang var det kun 29 procent, der havde gået længe uden at læse en bog på grønlandsk.

Juaaka Lyberth, Formand i Grønlands Forfatterforening, kalder undersøgelsen resultater for et 'dystert billede' for landets forfattere.

- Læselysten og interessen for den grønlandske bog er nedadgående generelt i forhold til lignende undersøgelse i 2007, udtaler Juaaka Lyberth i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Grønlandsk billedbog er nomineret til Nordisk Råds børnelitteraturpris

I undersøgelsen spørges der ikke ind til generelle læsevaner eller læsning af bøger på eksempelvis dansk.

Det er altså ikke til at sige, om de adspurgte læser færre bøger generelt, eller hvor mange bøger på andre sprog end grønlandsk de adspurgte har læst sig igennem.

Læseevnerne er dalende

Udviklingen i læsevaner kan også ses på, hvor mange grønlandsksprogede bøger, deltagerne i undersøgelsen har læst over det seneste år.

I 2007 havde 29 procent læst flere end ti bøger, mens kun fire procent har gjort det samme i 2020. Samtidig er antallet af personer, som ikke har læst nogle bøger på grønlandsk hele året, steget fra 16 procent i 2007 til 36 procent i 2020.

Og det er ikke kun interessen for at læse bøger på grønlandsk, der er faldende. For læsernes vurdering af deres evner til at læse grønlandsk ligger også lidt under niveauet i 2007. 

En stor opgave venter

Der virker til at være nok at tage fat i for Grønlands Forfatterforening, hvis man vil vende udviklingen og øge interessen for at læse bøger på grønlandsk.

- Undersøgelsen viser ganske klart, at der er meget arbejde, der venter forude for at fremme den grønlandske bog, internt i Grønland og i udlandet, lyder det fra Juaaka Lyberth i pressemeddelelsen.

Grønlands Forfatterforening fik bevilget 700.000 kroner via årets finanslov til at oprette Grønlands Litteratur Kontor - også kaldet GreenLit. 

Her er formålet, at man vil løfte kvaliteten af grønlandske bogudgivelser, når det kommer til alt fra indhold til sprog og udseende. Derudover skal der arbejdes for at forbedre distributionen af bøger, og fremme grønlandsk litteratur i udlandet.

Grønlands Forfatterforening forventer at modtage beløbet og påbegynde arbejdet i GreenLit efter 1. juli.