Ny præstestilling lader vente på sig

Først om en måned til halvanden forventes stillingen som grønlandsk præst i Aarhus slået op.
Skrevet af Martine Lind Krebs
07. august 2012 14:45

Grønlændere i Danmark må vente lidt endnu, før de kan blive viet, døbt eller konfirmeret på deres eget sprog. Biskoppen i Aarhus Kjeld Holm siger i dag til KNR, at han regner med at kunne slå den nye grønlandske præstestilling op om en måned til halvanden. De første meldinger fra Kirkeministeriet lød nemlig på, at stillingen kunne være slået op i maj eller juni i år.

Det er den endelige økonomiske bevilling fra Kirkeministeriet, som har trukket ud. Men den er faldet på plads over sommeren, og nu mangler der blot en afklaring af de nærmere ansættelsesforhold og hvilken kirke, som præsten skal tilknyttes, siger Aarhus-biskoppen. Han vil nu tage kontakt til Det Grønlandske Hus for at få deres indspark. Og i Det Grønlandske Hus glæder man sig.

- Det er et fantastisk kulturelt fremskridt for grønlændere specielt i Jylland og Fyn, at der bliver ansat en ekstra grønlandsk præst, siger forstanderen for Svend Kolte.

I mellemtiden er der opstået en ny situation. Grønlændere, der selv har valgt at bosætte sig i Danmark, plejede i et vist omfang at kunne få Selvstyrets præst i København, Jens Kristian Kleist, til at udføre dåber, begravelser, konfirmationer og bryllupper. Men denne sommer smækkede Selvstyret kassen i, og eneste mulighed for grønlændere i Danmark er nu at kontakte en dansk præst. Det vækker bekymring i Aarhus.

- Det bekymrer os selvfølgelig meget, og det vil nok bekymre den kommende præst endnu mere. Det er en meget stram fortolkning af Selvstyrets forpligtelser for de grønlandske borgere i Danmark at sige, at man ikke kan tilbyde kirkelige handlinger for folk, der ikke er her af tvingende omstændigheder. Men selvfølgelig er det jo Selvstyrets ret at træffe sådan en beslutning, og så er det jo godt, at der på anden vis kan findes andre løsninger, siger Svend Kolte.

Biskop Kjeld Holm er også opmærksom på den nye situation, og vil forsøge at få en afklaring med biskoppen i Grønland, så der kan blive lavet en god stillingsbeskrivelse.

- For det nytter jo ikke noget, hvis den kommende præst får så travlt, at vedkommende siger op igen efter to måneder, siger han.

Den nye præst placeres i Aarhus, fordi det er det sted i Danmark, hvor der bor næstflest grønlændere efter København. Da kirkeminister Manu Sareen annnoncerede beslutningen om ansættelsen af en ny præst, sagde han, at han forventede, at de to præster kunne hjælpe hinanden med betjeningen af grønlændere, der opholder sig af egen vilje i Danmark.